В Будапеща започва "демографска среща на върха"

Виктор Орбан нарече "идиотска" и "противоестествена" идеята да се раждат по-малко деца, за да бъде спасен климатът на планетата

Будапеща
Будапеща Източник: Zonanews

В Будапеща днес се открива "демографска среща на върха", каквито се организират на всеки две години от 2015 г. с амбицията за насърчаване на раждаемостта, предаде Франс прес.

 

Поканени са бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс, правителствени ръководители от региона, епископи, университетски преподаватели. В дебатите ще участват президентът на Сърбия Александър Вучич, премиерите на Словения, Полша и Чехия, министри от Румъния, Словакия и Латвия, представители на Нидерландия, Испания и Нигерия.

 

Тази година ще се разисква съгласуването на мерките, насърчаващи раждаемостта, с устойчивото развитие. На предишната среща премиерът на Унгария Виктор Орбан нарече "идиотска" и "противоестествена" идеята да се раждат по-малко деца, за да бъде спасен климатът на планетата, припомня АФП.

 

Очаква се този път проявата да има подчертан политически привкус. Защото след слизането от сцената на американския президент Доналд Тръмп и на израелския премиер Бенямин Нетаняху Виктор Орбан повече отвсякога се представя като последния борец срещу либералното мислене в западните демокрации.

 

Откакто дойде на власт през 2010 г., той постоянно защитава идеята за християнска Европа и често влиза в схватки с Брюксел по проблеми, засягащи например мигрантите и хомосексуалистите. Западните националисти и суверенисти вече от години хвалят "унгарския модел", включващ отказване на убежище, борба със сексуалните малцинства, политика за насърчаване на раждаемостта, съпротива срещу европейския диктат.

 

Сред поканените е скандалният журналист Ерик Земур, който може би ще се кандидатира за президент на Франция. "Орбан има право", коментира той скорошната забрана на унгарските власти да се представя хомосексуалността пред ненавършили 18 години. "ЛГБТ активистите не бива да правят пропаганда в началните училища", заяви Земур.

Още от "Светът"

"Хамас" каза, че е приел египетско-катарското предложение за спиране на огъня с Израел

Изявлението на палестинската групировка дойде часове след като Израел нареди евакуация на град Рафах в очакване на сухопътна офанзива на израелските сили срещу палестинския град

Прочетете повече прочетете повече

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени