В Будапеща започва "демографска среща на върха"

Виктор Орбан нарече "идиотска" и "противоестествена" идеята да се раждат по-малко деца, за да бъде спасен климатът на планетата

Будапеща
Будапеща Източник: Zonanews

В Будапеща днес се открива "демографска среща на върха", каквито се организират на всеки две години от 2015 г. с амбицията за насърчаване на раждаемостта, предаде Франс прес.

 

Поканени са бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс, правителствени ръководители от региона, епископи, университетски преподаватели. В дебатите ще участват президентът на Сърбия Александър Вучич, премиерите на Словения, Полша и Чехия, министри от Румъния, Словакия и Латвия, представители на Нидерландия, Испания и Нигерия.

 

Тази година ще се разисква съгласуването на мерките, насърчаващи раждаемостта, с устойчивото развитие. На предишната среща премиерът на Унгария Виктор Орбан нарече "идиотска" и "противоестествена" идеята да се раждат по-малко деца, за да бъде спасен климатът на планетата, припомня АФП.

 

Очаква се този път проявата да има подчертан политически привкус. Защото след слизането от сцената на американския президент Доналд Тръмп и на израелския премиер Бенямин Нетаняху Виктор Орбан повече отвсякога се представя като последния борец срещу либералното мислене в западните демокрации.

 

Откакто дойде на власт през 2010 г., той постоянно защитава идеята за християнска Европа и често влиза в схватки с Брюксел по проблеми, засягащи например мигрантите и хомосексуалистите. Западните националисти и суверенисти вече от години хвалят "унгарския модел", включващ отказване на убежище, борба със сексуалните малцинства, политика за насърчаване на раждаемостта, съпротива срещу европейския диктат.

 

Сред поканените е скандалният журналист Ерик Земур, който може би ще се кандидатира за президент на Франция. "Орбан има право", коментира той скорошната забрана на унгарските власти да се представя хомосексуалността пред ненавършили 18 години. "ЛГБТ активистите не бива да правят пропаганда в началните училища", заяви Земур.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени