В Чехия криминализираха подкрепата за Русия - водят 95 наказателни дела

Десетки вече са обвинени и рискуват до 3 години затвор, включително и за изявления в социалните мрежи или на митинги

Прага
Прага Източник: Zonanews

От 24 февруари 2022 г. досега чешката полиция е образувала 95 наказателни дела срещу граждани на страната, чиито действия или изявления могат да се тълкуват като публична подкрепа за руското нахлуване в Украйна и за продължаващата вече повече от година война. Това съобщава Irozhlas, новинарският портал на Чешкото радио, като цитира говорителя на чешката полиция Ондрей Моравчик.

 

"От началото на инвазията (в Украйна) сме образували 95 наказателни дела. В тези случаи знаем, че има извършено престъпление", каза той и добавя, че вече има 67 обвинени лица.

 

Моравчик разяснява, че сигналите за престъпления, свързани с поддържането на руската война в Украйна идват от граждани и били страшно много, но полицията ги оценявала и отсявала, и решавала кои да бъдат изпратени към прокуратурата.

 

Руски военни
Руски военни Източник: Telegram

Публичната подкрепа за действията на Русия в Украйна или на руското ръководство може да включва всичко, включително изявление в социалната мрежа, участие в митинг или демонстрация, обясни по-рано чешкият главен прокурор Игор Стриж.

 

Тези действия могат да се тълкуват като одобрение на престъпление, съучастие в престъпление, одобрение или оправдаване на геноцид по чл. 365 и 405 от чешкия Наказателен кодекс, каза той. Нарушителите са заплашени от лишаване от свобода до три години.

 

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени