В деня на годишнината от нахлуването на Русия в Украйна, САЩ ще обявят нов пакет военна помощ за $2 млрд., вкл. още от легендарните HIMARS

Помощта за Киев ще съдържа още 155 мм артилерийски боеприпаси, няколко вида дронове, средства за противодействие на дронове, оборудване за разминиране и др.

Реактивна система за залпов огън HIMARS
Реактивна система за залпов огън HIMARS Източник: Zonanews

Днес, когато се навършва една година от варварското нашествие на РФ в Украйна на 24 февруари 2023 г., се очаква администрацията на американския президент Джо Байдън да обяви пакет от военни помощи в размер на 2 милиарда долара за Украйна. Това съобщи CNN като се позовава на свои източници.

 

Телевизията отбелязва, че американските власти този път няма да изпращат оръжие в Украйна от складовете на американската армия, а ще поръчват производството му на американски компании.

 

Въпреки че тази помощ може да отнеме много повече време, за да пристигне в Украйна, тя също така сигнализира за дългосрочен ангажимент да се помогне на Киев в това, което САЩ виждат като продължителен конфликт срещу Русия.

 

Става дума за ново финансиране на обществени поръчки и нови договори за оборудване за Украйна, които включват:

  • реактивни системи за залпов огън HIMARS;
  • 155 мм артилерийски боеприпаси;
  • няколко вида безпилотни летателни апарати;
  • средства за противодействие на безпилотни летателни апарати;
  • оборудване за разминиране;
  • криптиранокомуникационно оборудване;
  • подготовка и техническо обслужване.

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени