В. "Джумхуриет": Турция предложи да се откаже от руските системи С-400 в замяна на покупката на най-новите американски изтребители F-35

Високопоставен представител на американското посолство в Анкара не отрече тази информация

Самолети F-35
Самолети F-35 Източник: Pixabay

Турция иска да закупи ново поколение изтребители F-35 от САЩ, за да получи превъзходство над гръцката авиация, съобщава "Джумхуриет", позовавайки се на информирани източници.

 

Според изданието Анкара по време на преговорите за връщане към програмата за доставки на F-35 е казала на Вашингтон, че няма да въведе на въоръжение вече закупените от Русия системи за противовъздушна отбрана С-400. Турция закупи тези комплекси от Руската федерация за $2,5 милиарда, но те така и не бяха пуснати в експлоатация и все още се съхраняват в турските складове, отбелязва изданието.

 

ПВО система С-400 Триумф
ПВО система С-400 Триумф Източник: ТАСС

Високопоставен представител на американското посолство в Анкара не отрече тази информация. "Сега топката е в полето на Турция, тя е добре запозната с изискванията за закупуване на F-35", каза той в разговор с изданието.

 

През 2017 г. Москва и Анкара подписаха договор за доставка на системи С-400 на стойност $2,5 милиарда. Вашингтон се опита да попречи на тази сделка, но без успех. В резултат на това САЩ изключиха Турция от програмата за доставка на F-35. Това обаче не помогна: ракетните системи бяха доставени в Турция през лятото на 2019 г.

 

Миналата пролет заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман заяви, че закупуването на С-400 от Анкара е "дългогодишен проблем" и "може би е дошъл моментът, когато можем да намерим начин да решим този проблем". Тя не уточни какво има предвид.

 

През март 2022 г. Ройтерс, позовавайки се на информирани източници, съобщи, че САЩ неофициално са обсъдили с Турция възможността за предоставяне на руски С-400 на Украйна. Вашингтон обеща да върне Анкара към програмата за доставка на F-35, но в крайна сметка страните не постигнаха никакво споразумение по този въпрос. Според агенцията Турция може да сметне предложението на САЩ за неподходящо поради нежеланието си да разваля отношенията с Русия.

 

Мевлют Чавушоглу
Мевлют Чавушоглу Източник: Anadolu Agency

През май миналата година тогавашният турският външен министър Мевлют Чавушоглу потвърди, че подобна опция наистина е била обсъждана, но Анкара е отказала предложението на Вашингтон. "Ние отговорихме: "не трябва. Ние го придобихме за себе си (ПВО комплексите С-400, бел. ред.)", каза тогава дипломатът.

Още от "Светът"

Путин подписа указ за увеличаване числеността на руската армия до почти 2,4 милиона души

На правителството е възложено да предостави на Министерството на отбраната на Руската федерация бюджетни средства от федералния бюджет, необходими за изпълнението на този указ

Прочетете повече прочетете повече

Ранените цивилни в украинския град Харков при руска бомбардировка нараснаха на 30

Харков, вторият по големина град в Украйна, е разположен близо до руската граница и постоянно е подложен на атаки от руски бомби, ракети и безпилотни летателни апарати

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата в Палермо поиска 6 г. затвор за Матео Салвини

Салвини е обвинен в отвличане поради забраната, наложена от него като вътрешен министър на 147 мигранти, намиращи се на борда на испанския кораб "Open Arms", да слязат на остров Лампедуза през август 2019 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени