В Германия беше пресечен опит за държавен преврат

Федералната прокуратура е повдигнала обвинения на около 50 мъже и жени, че са създали терористична организация с цел да свалят конституционния ред на Федерална република Германия

Германска полиция
Германска полиция Източник: Twitter

Опит за държавен преврат е бил предотвратен в Германия. Тази сутрин специални полицейски сили са нахлули в жилищата на заподозрени лица, като са извършили претърсвания и са арестували 25 души, съобщи  "Тагесшау" на ARD. Повечето са добре поставени в обществения живот в Германия и са се определяли като райхсбюргери (граждани на империята), които не признават демократичните институции. Според службите 21 000 души в Германия се смятат за райхсбюргери, нерядко отказват да плащат данъци и глоби на републиката. Издават си незаконни докумети за самоличност.  

 

Федералната прокуратура е повдигнала обвинения на около 50 мъже и жени, че са създали терористична организация с цел да свалят конституционния ред на Федерална република Германия и да създадат държава по модела на Германския райх от 1871 г. Акцията е започнала тази сутрин в 6 ч. с обиски в над 137 обекта в няколко германски федерални провинции, в Австрия и Италия, съобщава "Билд".

 

В Австрия и Италия има двама арестувани. В Австрия е 63-годишен австрийски гражданин с германски произход, който има салон за самолечение с молитви и езотерика. Разследването е започнало през август, а заговорът е започнал миналия ноември. В акцията днес са участвали 3000 полицаи и служители в специалните части. Министърът на правосъдието Марко Бушман написа в Туитър, че е "планирано въоръжено нападение на конституционните органи на властта".

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени