В Германия бяха задържани руски диверсанти, планирали да прекъснат доставките на оръжие за Украйна

Миналата година в Полша беше разкрита шпионска група, чиито членове събираха информация за доставките на оръжие за Украйна

Руски диверсанти
Руски диверсанти Източник: Telegram

Доставката на западно оръжие за Украйна се превърна в една от целите на руските специални служби. Германските специални части задържаха двама души в Бавария, които са наблюдавали военни заводи, маршрути за доставка на оръжие и американска база, където се обучават украински танкисти, а така също са планирали саботажи във военни и промишлени обекти.

 

Основният обвиняем е 39-годишният германски и руски гражданин Дитер С., негов съучастник е 37-годишният Александър Й., който също има двойно гражданство и е агент на руското разузнаване, съобщава Der Spiegel. Според разследването от октомври 2023 г. Дитер С. е обсъждал саботажни операции в Германия с водещите си офицери от руските специални служби. Те са планирали палежи и експлозии във военни инфраструктурни обекти, отбранителни предприятия и промишлени обекти, саботажи по маршрутите за доставки на оръжие за Украйна.

 

Според германското издание шпиони са наблюдавали и американски военни инсталации в Германия, включително база в Графенвьор, Бавария, където американците обучават украинци да управляват танкове "Ейбрамс".

 

Дитер С. има добра подготовка: през 2014-2016 г. е бил военнослужещ в т.н. "Донецка народна република". Тъй като милицията "ДНР" се смята за терористична организация в Германия, Дитер С. е обвинен и в членство в чуждестранна терористична организация.

 

Това не е първият случай на дейност на руски диверсанти в страните от ЕС. Миналата година в Полша беше разкрита шпионска група, чиито членове събираха информация за доставките на оръжие за Украйна. Както полската разузнавателна служба съобщи през ноември, задачите на 16 души са включвали "идентифициране на военни обекти и обекти на критичната инфраструктура, проследяване на влакове, превозващи военна и хуманитарна помощ за Украйна, както и организиране на катастрофи".

 

През април тази година чешкият министър на транспорта Мартин Купка заяви пред "Файненшъл таймс", че Русия е направила "хиляди опити" да прекъсне железопътните услуги в Чехия през последните две години.

Още от "Светът"

Антъни Блинкен: Дори Съветите не произвеждаха толкова бързо оръжия, колкото Русия в момента

Западът трябва да направи всичко възможно, за да превърне нападението на Русия срещу Украйна в стратегическо поражение за Москва, добави държавният секретар на САЩ

Прочетете повече прочетете повече

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени