В Германия обсъждат приемника на Ангела Меркел като кандидат за канцлер

Съперникът му и премиер на южната германска провинция Бавария Маркус Зьодер е най-популярният политик в Германия

Армин Лашет и Ангела Меркел
Армин Лашет и Ангела Меркел Източник: Flipboard

Двамата претенденти, които се съревновават да бъдат кандидат на германската управляваща консервативна коалиция за канцлер на изборите през месец септември, трябва да се срещнат с водещи членове на парламентарната група в неделя, отбелязва "Ройтерс". Това става на фона на засилващ се натиск за решение кой да се кандидатира. Армин Лашет, лидер на Християндемократите (ХДС) на канцлера Ангела Меркел, изостава в социологическите проучвания от Маркус Зьодер, ръководител на по-малкия коалиционен партньор от Бавария Християнсоциален съюз (ХСС). Все пак Лашет се ползва с подкрепата на някои мощни премиери от федералните провинции.

 

News.bg припомня, че през януари министър-председателят на най-голямата германска провинция Северен Рейн-Вестфалия отново беше избран от първия опит - макар и след балотаж - за лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) на Германия, дълги години ръководен от настоящия канцлер Ангела Меркел. Това не значи задължително, че Лашет ще бъде следващият канцлер на Германия след Меркел, която ще се оттегли след изборите през септември тази година. Като лидер на ХДС обаче той е сред вероятните кандидати на партията за този пост. Премиерът на южната германска провинция Бавария Маркус Зьодер е най-популярният политик в Германия. От друга страна Бавария е икономическото сърце не само на страната, но и на ЕС.

 

Дори и да не се стигне до развръзка между двамата кандидати на днешната среща се очаква да се разработи и приеме график за определяне на наследник на Ангела Меркел като канцлер. Проведените наскоро избори в някои федерални провинции показаха, че германците залагат на опозицията. Финансовият министър Олаф Шолц е номиниран за канцлер от социалдемократите, докато Зелените планират да обявят своя кандидат на 19 април.

Още от "Светът"

Радев скри, че е подкрепил декларация, която заклеймява саботажите на Русия в Чехия и България

"НАТО остава отворен за периодичен, фокусиран и смислен диалог, както и за конструктивни отношения с Русия, когато действията на Русия направят това възможно", пише още в декларацията

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени