В Ирак обявиха край на бойната мисия на международната коалиция

Сътрудничеството между Ирак и въоръжените сили на водената от САЩ коалиция ще продължи в сферата на обучението на местните въоръжени си

Тахсин ал Хафаджи
Тахсин ал Хафаджи Източник: Almayadeen.net
Съветникът по национална сигурност на Ирак Касем ал Араджи заяви за завършване на бойната мисия на международната коалиция в близкоизточната страна, предаде РИА Новости. По-рано официалният представител на Обединения щаб на командването на въоръжените сили на Багдад Тахсин ал Хафаджи заяви, че по-голямата част от чуждестранните бойни поделения са напуснали Ирак.
 
"Днес финализирахме последния кръг от преговори с международната коалиция и вече можем официално да обявим края на присъствието на бойните подразделения на чуждестранните въоръжени сили у нас", отбеляза ал Араджи.
 
По думите на високопоставения служител сътрудничеството между Ирак и въоръжените сили на водената от САЩ коалиция ще продължи в сферата на обучението на местните въоръжени сили. "В страната ни ще останат и няколко военни съветници", посочи още той.
 
"САЩ и техни съюзници започнаха военна операция през 2014 г. заради издигането на Ислямска държава (ИД) в Близкия изток. След убийството на лидера на групировката Абу Бакр ал Багдади  през октомври 2019 г. по-голямата част на страната бе изчистена от подразделения на групировката", посочва РИА Новости.
 
"Парламентът в Багдад на 5 януари 2020 г. одобри проектозакон за извеждането на чуждестранните военни и преразглеждане на формата на сътрудничество. Поводът за това бе убийството на иранския генерал Касем Солеймани, станало два дни по-рано. Той бе ликвидиран от американски военни в Багдад", добави РИА Новости.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени