В катастрофа почина шведски карикатурист, рисувал пророка Мохамед

През юли почина датският художник Курт Вестергор, чиято карикатура на Мохамед предизвика кървави размирици в някои мюсюлмански страни

Ларс Вилкс
Ларс Вилкс Източник: Frederik Persson/ TT
Шведският художник Ларс Вилкс, който получи преди години смъртни заплахи заради карикатурата си на пророка Мохамед с кучешко тяло през 2007 г., е починал при катастрофа в неделя, съобщи Асошиейтед прес. Съобщава се, че сблъсъкът е бил между камион с полицейската кола без опознавателни знаци, в която са пътували Ларс Вилкс и неговата охрана. Причината за инцидента се разследва.
 
Вилкс е бил почти непознат извън Швеция преди карикатурата. У дома той беше най-известен с това, че без разрешение е построил скулптура, изработена от дървесни дървета в природен резерват в Южна Швеция, което предизвика дълга съдебна битка. Той беше глобен, но морската скулптура - купчина дърво, прикована по хаотичен начин - привлича десетки хиляди посетители годишно.
 
През юли почина датският художник Курт Вестергор, чиято карикатура на Мохамед предизвика кървави размирици в някои мюсюлмански страни. Вестергор издъхна в съня си след продължително заболяване. Той бе на 86 години. Неговата творба е най-известената карикатура на пророка Мохамед с тюрбан във формата на бомба.
 
Тя доведе до безпрецедентни протести в исляма срещу Запада. Една от карикатурите изобразяваше Мохамед с тюрбан във формата на бомба с фитил. Творбите на датчанина предизвикаха ожесточени протести в ислямските държави и сред мюсюлманите по света.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени