В Казахстан уволниха двама високопоставени роднини на бившия държавен глава Нурсултан Назарбаев

Самат Абиш, племенник на бившия президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев, беше уволнен от поста заместник-ръководител на Комитета за национална сигурност

Нурсултан Назарбаев и Самат Абиш
Нурсултан Назарбаев и Самат Абиш Източник: ТАСС
Самат Абиш, племенник на бившия президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев, беше уволнен от поста заместник-ръководител на Комитета за национална сигурност, съобщи канцеларията на президента, предаде БТА. Това е поредният роднина на Назарбаев, който бива свален от заеман от него пост.
 
Тимур Кулибаев
Тимур Кулибаев Източник: НПП "Атамекен"
Тимур Кулибаев, милиардерът-зет на Назарбаев, също подаде оставка днес като председател на националната палата на предприемачите "Атамекен" на централноазиатската държава. Кулибаев, който заедно със съпругата си е собственик на най-голямата банка в страната - "Халик" - не обясни защо напуска работата си в "Атамекен", влиятелната лобистка организация в бизнес сектора. 
 
81-годишният Назарбаев, който беше смятан за най-влиятелния политик в богатата на петрол и уран страна, дори след като се оттегли от поста си през 2019 г., не се е появявал в публичното пространство от началото на масовите протести в началото на този месец, които прераснаха в най-кървавите размирици в постсъветската история на Казахстан, припомня Ройтерс.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени