В Конгреса на САЩ договориха отпускането на още $12 милиарда за Украйна

Сенаторите от двете партии до голяма степен подкрепят предоставянето на повече военна помощ на Украйна

Американският Конгрес
Американският Конгрес Източник: Depositphotos

Преговарящите по законопроект за временни разходи в Конгреса на САЩ се съгласиха да включат около 12 милиарда долара нова помощ за Украйна в отговор на искане от администрацията на Байдън, каза източник, запознат с преговорите в понеделник, съобщиха американски медии.

 

По-рано този месец президентът на САЩ Джо Байдън поиска от Конгреса да предостави 11,7 милиарда долара нова спешна военна и икономическа помощ за Украйна.

 

Конгресът е изправен пред краен срок в петък в полунощ, за да приеме законопроекта за разходите, който също временно ще финансира широк набор от правителствени програми на САЩ.

 

Пакетът за финансиране, който Конгресът трябва да разгледа тази седмица, също така ще осигури помощ при бедствия, включително за Джаксън, Мисисипи, където са необходими подобрения за системата за пречистване на водата в града, след като основното й съоръжение се повреди в края на август, оставяйки много блокирани без чиста вода.

 

И двете камари на Конгреса трябва да одобрят законодателството до петък, който е краят на фискалната година, за да се предотврати частично затваряне на правителството. Това представлява последната част от недовършената работа за законодателите преди междинните избори през ноември. И двете страни са нетърпеливи да приключат и да прекарат време в кампанията, а не във Вашингтон, намалявайки риска от федерално спиране.

 

Администрацията на Байдън поиска милиарди долари спешно финансиране да бъдат прикрепени към пакета, включително за Украйна, COVID-19 и други приоритети.

Сенаторите от двете партии до голяма степен подкрепят предоставянето на повече военна помощ на Украйна.

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени