В НАТО Блинкен предупреди Германия за "Северен поток 2"

"Северен поток 2" увеличава европейската енергийна зависимост от Русия и се конкурира с доставяния от САЩ втечнен природен газ

Антъни Блинкен
Антъни Блинкен Източник: Zonanews

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че изгражданият газопровод "Северен поток 2" от Русия до Германия е в разрез с интересите на ЕС и може да подкопае Украйна, информира Ройтерс. Германия натиска за завършване на проекта, въпреки че САЩ са категорично против от повече от десетилетие.

 

По време на първото си посещение в централата на НАТО Блинкън каза, че ще се срещне с германския си колега Хайко Маас за обсъждане на казуса.

 

"Президентът Байдън е много ясен, той вярва, че тръбата е лоша идея, лоша за Европа, лоша за САЩ и в крайна сметка противоречи на целите на ЕС в сигурността", каза Блинкен след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

 

"Има потенциал да подкопае интересите на Украйна, Полша и други близки партньори и съюзници", подчерта той и отбеляза, че американският закон изисква Вашингтон да наложи санкции на компаниите, които участват в проекта.

 

"Северен поток 2" заобикаля Украйна, което потенциално я лишава от ценните транзитни такси. Също увеличава европейската енергийна зависимост от Русия и се конкурира с доставяния от САЩ втечнен природен газ. Тръбата е построена на 95% и може да бъде завършена до септември.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени