В отговор на заплахата от Москва нова стратегия ще преразгледа отношенията НАТО-Русия

НАТО нарече Русия "най-значимата и пряка заплаха за сигурността на съюзниците"

НАТО-Русия
НАТО-Русия Източник: Flickr

Министрите на отбраната на НАТО ще се срещнат следващата седмица и ще започнат да преосмислят десетилетната политика на алианса спрямо Русия в отговор на заплахата от Москва. 

 

Както отбелязва Politico, отношенията между НАТО и Русия са достигнали най-ниската си точка след началото на пълномащабната война в Украйна. НАТО нарече Русия "най-значимата и пряка заплаха за сигурността на съюзниците". Кремъл твърди, че разширяването на НАТО на изток е екзистенциална заплаха.

 

Въпреки промяната в тона обаче, НАТО все още поддържа "Основополагащия акт" с Русия. Това е документ, подписан през 1997 г., 6 години след разпадането на Съветския съюз, който говори за обща цел - "изграждане на стабилна, мирна и неделима Европа".

 

Съветът НАТО-Русия, орган, създаден след студената война за сътрудничество по въпросите на сигурността и съвместни проекти, не заседава от 2022 г. насам. Отношенията с Русия непрекъснато се влошават през годините.

 

Високопоставен правителствен служител на САЩ каза следното:

"Страните от НАТО сега се опитват да "очертаят различните елементи на стратегията спрямо Русия и да насърчат дебатите в рамките на алианса, които ни водят до теми като бъдещето на Основополагащия акт НАТО-Русия... Време е да се разработи нова стратегия от гледна точка на конкретните позиции на съюзниците".

Според служителя все още няма проект на нова стратегия, като фокусът е върху събирането на мненията на 32 страни от НАТО.

 

Отбелязва се, че има разногласия за това докъде трябва да стигне НАТО, за да създаде нов набор от правила в отношенията с Русия. Според един от дипломатите на НАТО, някои членове на алианса се опасяват, че една много агресивна нова стратегия може да бъде "сигнал", който дестабилизира Русия.

 

Освен това съществува въпросът за Унгария и Словакия, две страни от НАТО, които вървят срещу останалата част от алианса, като същевременно продължават да поддържат контакти с Кремъл и смятат за стратегически важно да се ангажират с Русия.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени