В парламента на Финландия днес започват дебати за присъединяване на страната към НАТО

Въпреки най-новите изявления на Москва, че ще разположи ядрени оръжия в Балтика, ако Финландия или съседна Швеция се присъединят към водения от САЩ западен военен съюз

Сана Марин - премиер на Финландия
Сана Марин - премиер на Финландия Източник: Фейсбук

В парламента на Финландия днес започват дебати за присъединяване на страната към НАТО с цел по-добра защита от евентуална руска агресия, предаде агенция Франс прес, според която кандидатстване за членство е "много вероятно".

 

Въпреки най-новите изявления на Москва, че ще разположи ядрени оръжия в Балтика, ако Финландия или съседна Швеция се присъединят към водения от САЩ западен военен съюз, Хелзинки има намерение да вземе решение бързо.

 

Миналата седмица министър-председателката Сана Марин заяви, че според нея то ще бъде взето "до няколко седмици".

 

Преди нахлуването на Русия в Украйна финландският парламент беше разделен по въпроса за присъединяване към НАТО. Сега обаче се очертава ясно мнозинство сред 200-те депутати в подкрепа на присъединяване при гласуване, което може да се състои до лятото.

 

Според оценки на финландски медии, стотина от народните представители вече са решили да подкрепят тази политика, а само 12 са против. Другите чакат дебатите, за да изразят позицията си.

 

В нова "бяла книга" представена миналата седмица от правителството на депутатите, не се изразява официална позиция, но се подчертава, че само членството в НАТО позволява да се използва защитата на известния член 5 за колективната отбрана.

 

Швеция следи внимателно финландското решение. Скандинавската страна, която не е била във война от два века, също обмисля да се присъедини към Алианса, отбелязва АФП.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени