В Перу неваксинирани депутати нямат достъп до Конгреса

Засилена ваксинация в Латинска Америка

Перу
Перу Източник: Интернет

В Бразилия ще предлагат четвърта доза ваксина срещу ковид на пълнолетните със слаб имунитет. Тя ще може да бъде поставяна четири месеца след третата, бустерна доза, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от Франс прес. В циркулярно писмо то също така пише, че предвижда интервалът между втората и третата доза ваксина да бъде намален от пет на четири месеца.

 

Бразилия ще допуска само ваксинирани посетители. Бразилското правителство междувременно обяви, че ще дари 10 милиона ваксинни дози на бедни държави по линия на програмата КОВАКС на Световната здравна организация. Това няма да се отрази на ваксинационната кампания в самата Бразилия, увери здравното министерство. Ваксинирането започна със закъснение и хаотично, на фона на критиките от страна на крайнодесния президент Жаир Болсонаро.

 

Той отказва да се ваксинира и разкритикува решението на регулаторните власти от четвъртък да разрешат кампанията да обхване и децата на възраст между 5 и 11 години. С над 617 хиляди смъртни случая, свързани с коронавируса, Бразилия е на второ място в мрачната статистика в света след Съединените щати, отбелязва АФП. Страната с население от 212 милиона души е трета по брой потвърдени случаи на коронавирус - повече от 22 милиона.

 

Ваксинационната кампания в Бразилия обаче се ускори през последните месеци, като две трети от населението вече са напълно ваксинирани. Броят на новите заразени и починалите намаля. Рио де Жанейро отмени тържествата за Нова година заради коронавируса Междувременно бразилското правителство затегна правилата за влизане на пътници от чужбина. В Бразилия вече ще бъдат допускани само хора, които са ваксинирани срещу ковид, или са преболедували причиняваната от новия коронавирус инфекция, обяви правителството, цитирано от ДПА.

 

В съседна Аржентина, епидемичната обстановка се влошава през последните седмици. Новите случаи на ден вече са около 5000 - 4-5 пъти повече отколкото преди един месец, съобщи Франс прес. Новият вариант Омикрон на коронавируса вече е в Аржентина. Първият случай бе засечен на 6 декември - пътник, пристигнал от Южна Африка, където Омикрон бе идентифициран за първи път миналия месец. От днес в провинция Буенос Айрес, която включва едноименната столица на Аржентина, се въвежда здравен пропуск. Случаите на коронавирус в региона са нараснали с една трета през последната седмица.

 

Провинция Буенос Айрес има 18 милиона жители при население на страната от общо 45 милиона души. Няколко други аржентински провинции вече въведоха здравен пропуск. От началото на пандемията в Аржентина са потвърдени 5,39 милиона случая на коронавирус. 117 хиляди от заразените са починали. 70 процента от населението на страната вече са напълно ваксинирани срещу ковид.

 

Колумбия междувременно съобщи за първи случаи на Омикрон на своя територия - двама пътници от Съединените щати и един от Испания, предаде още Франс прес. От началото на пандемията в страната с население от 50 милиона души са регистрирани над 5 милиона заразени. Смъртните случаи доближават 130 хиляди. След пик на епидемията от април до юли, ситуацията в Колумбия започна да се подобрява, благодарение и на ваксинационната кампания, отбелязва АФП. Повече от половината от населението на страната вече е напълно ваксинирано.

 

В Перу - държавата с най-много смъртни случаи заради коронавируса на глава от населението - междувременно забраниха достъпа до Конгреса за хора, които не са ваксинирани. Това стана на фона на засичането на първите случаи на Омикрон в страната. Броят на починалите от COVID-19 в Перу надхвърли 180 хиляди души В парламента ще имат право да влизат само депутати и служители, които са получили поне две дози ваксина. 16 от 130-те депутати в еднокамарния Конгрес не са ваксинирани.

 

От началото на пандемията в страната с население от около 33 милиона души са потвърдени общо 2,265 случая на коронавирус. Над 202 хиляди от заразените са починали. Близо три четвърти от населението на Перу обаче вече са напълно ваксинирани срещу ковид и епидемичната обстановка се подобри. С появата на Омикрон в страната, където вече бяха засечени 12 случая, обаче се появиха опасения от нова коронавирусна вълна, отбелязва АФП.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени