В Русия броят на новите бракове рязко намаля въпреки искането на Путин за създаване на семейства

За да се осигури нарастването на националното население, е необходимо да има поне три деца в семейството, заяви наскоро диктаторът Путин

Сватба в Русия, създаване на семейство
Сватба в Русия, създаване на семейство Източник: ВКонтакте

Руснаците са станали по-малко склонни да се женят, въпреки призивите на властите да създават семейства и да имат повече деца. Според данни на Росстат, цитирани от RTVI, през 2023 г. броят на новите бракове е намалял с 10% в сравнение с предходната година.

 

Общо през миналата година са сключени около 950 000 нови брака, което е с около 20% по-малко, отколкото преди анексирането на Крим през 2013 г. (1,21 милиона).

 

Намаление е регистрирано във всички региони, а в 24 региона - с над 15%. Най-силен спад е регистриран в Чеченската република (-36% на годишна база), Чукотския автономен окръг (-31%) и Република Дагестан (-24%).

 

Сватба в Русия, създаване на семейство
Сватба в Русия, създаване на семейство Източник: ВКонтакте

Максимален спад се наблюдава и в Амурска област и Република Тува (-22%), Калининградска, Магаданска и Сахалинска област (-18%), Хабаровски и Приморски територии, Ивановска област и Хакасия (-16%), Тверска, Новгородска, Омска и Костромска области (-15%).

 

В същото време, както отбелязва RTVI, сред регионите, където броят на браковете е намалял най-много, са били тези, които Министерството на отбраната нарече сред най-добрите в изпълнението на плана за набиране на войници на договор. Това са по-специално Тува, Чечения и Сахалинска област.

 

Наскоро руският диктатор Владимир Путин заяви, че руснаците трябва да създадат семейства възможно най-рано, за да няма "отложено първо дете" и да имат сили за второто и третото. "За да се осигури нарастването на националното население, е необходимо да има поне три деца в семейството. И за да се случи това, семейството трябва да се създаде по-рано", каза Путин.

 

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: РИА Новости

Военнопрестъпник № 1 отбеляза, че Русия има прагматичен интерес от по-активно създаване на семейства. Според него държавата е изправена пред "най-трудните демографски предизвикателства" и за преодоляването им е необходимо да се възродят традициите да има много деца в семействата.

 

Той припомни, че само преди няколко поколения бабите и прабабите на днешните руснаци са имали седем-осем деца в семействата си, или дори повече. "Нека съхраним и възродим тези прекрасни традиции. Наличието на много деца и голямо семейство трябва да се превърне в норма, начин на живот за всички народи на Русия", подчерта Путин.


Източник: The Moscow Times

Още от "Светът"

Вандали взеха на прицел високоскоростната жп мрежа във Франция преди началото на Олимпийските игри в Париж

Държавният жп оператор Ес Ен Се Еф каза, че са били извършени палежи по линиите, свързващи Париж със западната, северната и източната част на страната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени