В Русия броят на новите бракове рязко намаля въпреки искането на Путин за създаване на семейства

За да се осигури нарастването на националното население, е необходимо да има поне три деца в семейството, заяви наскоро диктаторът Путин

Сватба в Русия, създаване на семейство
Сватба в Русия, създаване на семейство Източник: ВКонтакте

Руснаците са станали по-малко склонни да се женят, въпреки призивите на властите да създават семейства и да имат повече деца. Според данни на Росстат, цитирани от RTVI, през 2023 г. броят на новите бракове е намалял с 10% в сравнение с предходната година.

 

Общо през миналата година са сключени около 950 000 нови брака, което е с около 20% по-малко, отколкото преди анексирането на Крим през 2013 г. (1,21 милиона).

 

Намаление е регистрирано във всички региони, а в 24 региона - с над 15%. Най-силен спад е регистриран в Чеченската република (-36% на годишна база), Чукотския автономен окръг (-31%) и Република Дагестан (-24%).

 

Сватба в Русия, създаване на семейство
Сватба в Русия, създаване на семейство Източник: ВКонтакте

Максимален спад се наблюдава и в Амурска област и Република Тува (-22%), Калининградска, Магаданска и Сахалинска област (-18%), Хабаровски и Приморски територии, Ивановска област и Хакасия (-16%), Тверска, Новгородска, Омска и Костромска области (-15%).

 

В същото време, както отбелязва RTVI, сред регионите, където броят на браковете е намалял най-много, са били тези, които Министерството на отбраната нарече сред най-добрите в изпълнението на плана за набиране на войници на договор. Това са по-специално Тува, Чечения и Сахалинска област.

 

Наскоро руският диктатор Владимир Путин заяви, че руснаците трябва да създадат семейства възможно най-рано, за да няма "отложено първо дете" и да имат сили за второто и третото. "За да се осигури нарастването на националното население, е необходимо да има поне три деца в семейството. И за да се случи това, семейството трябва да се създаде по-рано", каза Путин.

 

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: РИА Новости

Военнопрестъпник № 1 отбеляза, че Русия има прагматичен интерес от по-активно създаване на семейства. Според него държавата е изправена пред "най-трудните демографски предизвикателства" и за преодоляването им е необходимо да се възродят традициите да има много деца в семействата.

 

Той припомни, че само преди няколко поколения бабите и прабабите на днешните руснаци са имали седем-осем деца в семействата си, или дори повече. "Нека съхраним и възродим тези прекрасни традиции. Наличието на много деца и голямо семейство трябва да се превърне в норма, начин на живот за всички народи на Русия", подчерта Путин.


Източник: The Moscow Times

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Антъни Блинкен: Дори Съветите не произвеждаха толкова бързо оръжия, колкото Русия в момента

Западът трябва да направи всичко възможно, за да превърне нападението на Русия срещу Украйна в стратегическо поражение за Москва, добави държавният секретар на САЩ

Прочетете повече прочетете повече

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени