В Русия нараства паниката от готвеното украинско контранастъпление

Изглежда, че по-широката руска пролетна офанзива достига своята кулминация, а руското информационно пространство реагира със значителна тревога на забавянето на руските операции и потенциала на Украйна да си върне инициативата, пишат от ISW

Украински военни
Украински военни Източник: УНИАН

Руски СМИ и военни блогери реагират със "значително безпокойство" на информациите за забавяне на настъплението на руската армия. Все по-често се чуват обратните заявления - за мащабно украинско контранастъпление. 

 

Заместник-ръководителят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев подчерта на 24 март, че руският генерален щаб е наясно, че Киев се готви за настъпателни операции и че руският генерален щаб обмисля свои решения и отговори, за да се подготви за украинско настъпление, пишат от Института за изследване на войната (ISW), цитирани от УНИАН

 

Известен руски военен блогър твърди, че украински участници разпространяват дезинформация за плановете за украинска атака към Белгородска област, за да привлекат руските войски към граничните райони и да позволят на украинските войски да започнат атаки по други сектори на фронта, като частично повтаря предишните предупреждения на финансиста от групата "Вагнер" Евгений Пригожин за украински натиск към Белгородска област.

 

Друг руски военен блогър предупреди, че украинските сили вероятно ще се опитат да започнат контраофанзива, преди руската отбранително-промишлена база да набере капацитет за увеличаване на производството и укрепване на руския отбранителен потенциал.

 

Финансистът от групата "Вагнер" Евгений Пригожин по подобен начин заяви на 23 март, че знае за планове за мащабна украинска контраофанзива, както ISW вече съобщи.

 

Изглежда, че по-широката руска пролетна офанзива достига своята кулминация, а руското информационно пространство реагира със значителна тревога на забавянето на руските операции и потенциала на Украйна да си върне инициативата.

 

Руското военно командване ще трябва да ангажира значителен брой сили на фронтовата линия, за да предотврати кулминацията или да започне нови настъпателни операции, а е малко вероятно такива сили да съществуват в достатъчен мащаб, за да направят и двете.

 

Съобщава се, че ръководителят на кримската окупация Сергей Аксьонов е създал частна военна компания (ЧВК) в окупирания Крим, свързана с "Вагнер груп".

Независимият руски разследващ орган "Важни истории" (iStories) съобщи на 23 март, че Аксьонов публично е застанал на страната на финансиста от групата "Вагнер" Евгений Пригожин срещу руското Министерство на отбраната (МО) и е създал ЧВК "Конвой" под ръководството на сътрудника на Пригожин Константин Пикалов, който е ръководил операциите на "Вагнер" в Африка.

 

Някои известни руски военни блогъри критикуват руското военно командване, че продължава да изтощава руските сили във Вухледар с неефективни фронтални атаки в стил "човешка вълна".

 

Военните блогъри твърдят, че сегашната руска тактика срещу Въгледар, която включва първоначално фронтално нападение, последвано от атаки срещу укрепените украински флангове, води до големи руски бойни загуби, които не водят до никакви печалби поради трудния терен, липсата на бойна мощ и неуспеха да се изненадат украинските сили.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени