В Русия се задава дефицит на елементарни лекарства - изчезват парацетамол, аспирин, ибупрофен, аналгин, пеницилин, йоден разтвор и др.

Около 2200 лекарства са изчезнали от руските аптеки

Руска аптека
Руска аптека Източник: Rosapteka.online

Министерството на здравеопазването на РФ включи 158 лекарства, включително основни антисептици, болкоуспокояващи, хормони и ваксини, в затворената част на държавния регистър на лекарствата, по отношение на които властите виждат заплаха от недостиг. През годината списъкът с "дефицитни лекарства" е станал един и половина пъти по-голям: към него са добавени 58 артикула.

 

От миналата година списъкът включва парацетамол, аспирин, ибупрофен, аналгин, хормоналното лекарство преднизолон, пеницилинови антибиотици (амоксицилин и доксициклин). Също така в риск от дефицит са болкоуспокояващите лидокаин, йоден разтвор, корвалол таблетки и капки, нитроглицерин, ваксини за профилактика на дифтерия, коклюш и тетанус (ADCS), витамин Е и няколко вида човешки имуноглобулин.

Руски аналгин
Руски аналгин Източник: Rosapteka.online

Броят на лекарствата, налични в руските аптеки, продължава да намалява: през 2023 г. от асортимента изчезнаха 2 200 търговски артикула. Общо 19 400 хиляди лекарства са били налични на рафтовете на аптеките в края на годината, или с 11% по-малко в сравнение с година по-рано. Това следва от изчисленията на отрасловата аналитична компания DSM Group, които се публикуват от РБК.

 

Броят на най-евтините лекарства е намалял най-бързо през годината - с 24% на годишна база, от 5,7 хиляди търговски позиции през 2022 г. цифрата е спаднала до 4 600, сочат изчисленията на анализаторите. В същото време гамата от евтини лекарства намалява поне през последните три години (няма по-ранни данни). През 2020 г. броят на такива лекарства в руските аптеки е бил 8 800, което е почти два пъти повече, отколкото в края на 2023 година.

 

Йодова тинктура
Йодова тинктура Източник: Rosapteka.online

Броят на лекарствата, по-скъпи от 100 рубли на опаковка, напротив, нараства през последните години - при лекарства, струващи от 500 до 1 хиляди рубли, през 2023 г. броят им е намалял само с 2,8%, от 3 200 до 3 100 рубли.

 

Според анализаторите, от 2 200 изчезнали търговски артикула, 1 300 хиляди артикула попадат върху вносни лекарства. Асортиментът им е намалял с 20% през годината, до 6,4 хиляди артикула, а спрямо предвоенните нива се е сринал с повече от една трета: през 2019 г. в аптеките е имало почти 9 хиляди чуждестранни лекарства.

Още от "Светът"

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени