В седмицата на изборите за ЕП политическите партии в Гърция изострят противопоставянето си в условията на спадаща мобилизация на електората

Нова демокрация би получила 33 процента от гласовете, колкото е и целта, която си постави нейният лидер и премиер на Гърция Кириакос Мицотакис

Гърция
Гърция Източник: Zonanews

Политическите партии в Гърция полагат усилия да поддържат интензивността на кампаниите си за предстоящите в неделя избори за Европейски парламент, но социологическите проучвания сочат, че вероятността за по-ниска избирателна активност в сравнение с миналогодишните парламентарни избори е реална.

 

Това показва и проучване, проведено от социологическата агенция "Марк" по поръчка на телевизия "Антена" между 3 и 5 юни, според което 19,5 процента от запитаните смятат, че евроизборите не са толкова важни, колкото националните. Този дял е с 4,3 процента по-висок в сравнение с предишното проучване на агенцията в края на май.

 

Според анкетата Нова демокрация би получила 33 процента от гласовете, колкото е и целта, която си постави нейният лидер и премиер на Гърция Кириакос Мицотакис. Лявата СИРИЗА е втора с подкрепа от 16,6 процента. Следва лявоцентристкото движение ПАСОК с 11,7 процента.

 

Националистическото "Гръцко решение" би получило 8,4 процента от заявилите намерение да гласуват и изпреварва Гръцката комунистическа партия (ГКП), която получава подкрепа от 7,8 процента от запитаните. Последната партия, която според това проучване би прескочила 3-процентния праг, е лявата евроскептична партия "Курс на свободата" с 4,3 процента.

 

Според оценки на "Политико" на основата на последните проучвания Нова демокрация би получила 9 места в Европарламента, СИРИЗА – 4, ПАСОК – 3, ГКП и "Гръцко решение" по 2 и "Курс на свободата" – 1 място. Слабата мобилизация на електората вероятно кара партиите да оставят за накрая най-острата част от кампанията си.

 

През последните дни управляващите от Нова демокрация отправиха нападки срещу Стефанос Каселакис, лидер на най-голямата опозиционна сила, лявата СИРИЗА, във връзка с имуществената му декларация, която според тях не е внесена в срок и съдържа много въпросителни и непълноти.

 

На заключителния митинг на СИРИЗА в четвъртък вечер на площад "Синтагма" в Атина Каселакис отвърна на обвиненията с думите: "Никога не съм очаквал в една европейска държава да е изграден такъв механизъм за черна пропаганда, който се опитва да засегне, да срине, да унищожи политическия опонент". Той контраатакува премиера Мицотакис, че е изградил политическата си кариера с помощта на семейните си връзки и го обвини в недекларирано жилище и офшорни сметки.

 

Каселакис се спря на основните обещания на СИРИЗА като нулева ставка на ДДС за основните продукти, докато трае кризата с поскъпването, праг от 5 процента на печалбата на електроенергийните дружества, намаляване на акциза на горивата до най-ниските равнища в ЕС, данъчни облекчения за 99 процента от гражданите и 97 процента от фирмите, както и връщане на 13-ата пенсия.

 

Предизборната кампания в Гърция ще завърши и вероятно ще достигне кулминацията си тази вечер с митинг на управляващата Нова демокрация, на който ще говори нейният лидер и настоящ министър-председател Кириакос Мицотакис.

 

Вчерашният митинг на СИРИЗА обаче беше по-малък в сравнение със заключителното събитие на партията преди парламентарните избори миналата година и ако се потвърдят прогнозите за по-ниска мобилизация и на електората на управляващите, вероятно Нова демокрация също няма да успее да направи толкова мащабно събитие.

 

Източник: БТА

Още от "Светът"

Володимир Зеленски смени началника на Обединеното командване на Въоръжените сили на Украйна

Междувременно украинските власти съобщиха, че жертвите при двойната руска ракетна атака срещу източния град Покровск са станали пет, а ранените са 41 души, включително четири деца

Прочетете повече прочетете повече

Християн Мицкоски се закле като премиер на РСМ и заплаши: Българският диктат няма да мине, докато съм на поста

Правителствената коалиция се състои от ВМРО-ДПМНЕ, албанската коалиция ВЛЕН/Вреди и движение ЗНАМ, които имат огромно мнозинство от 78 народни представители в 120-местния парламент

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени