В Северна Македония: Обвинения към България в провокация и призиви за суспендиране на Договора за добросъседство

Тодор Чепреганов, обвини България, че с присъствието на Илияна Йотова и Кирил Петков била дадена "пълна легитимност на нацисткия фашизъм

Северна Македония
Северна Македония Източник: Интернет

Обвинения към България в провокация и призиви за суспендиране на Договора за добросъседство прозвучаха от страна на македонски политици и общественици след посещението на вицепрезидента Илияна Йотова и на министър-председателя Кирил Петков в Битоля миналата седмица.

 

Повод за бурната реакция стана откриването в събота на български културен център "Иван Михайлов" в Битоля, на което присъстваха и външният министър Теодора Генчовска, както и народни представители от различни политически сили.

 

Както нееднократно беше подчертано, недоволството сред политиците беше заради избора на името на клуба – "Иван Михайлов". Стево Пендаровски заяви, че "да се именува културен обект на лице, което е доказан сътрудник на фашисткия режим от Втората световна война", не помага за сближаването между София и Скопие.

 

Отношение по темата взе и македонският премиер Димитър Ковачевски, който заяви, че Иван Михайлов е противоречива историческа личност, която в РСМ се възприема по различен начин от различните хора. Той призова българските власти да разрешат откриването на културен център за македонците в България.

 

По време на пресконференция, посветена специално на този въпрос, външният министър Буяр Османи каза, че "изборът на име на българския културен клуб беше провокация".

 

"Република Македония направи стратегическа грешка с подписването на Договора за добросъседство и сътрудничество с България, който ни постави в неравностойна позиция", заяви Марян Гьорчев – бивш македонски посланик в България.

 

Обвинения в Северна Македония срещу България
Обвинения в Северна Македония срещу България Източник: БГНЕС

Големият проблем, според него, е приемането на термина "обща история", което дава право на София да се намесва за българско малцинство в Македония."За каква обща история говорим, когато македонската антифашистка борба и третият райх на България са две противоположни страни в историята.

 

Това е провокация от страна на България", каза още Гьорчев. "Фашисткото минало на България не може да се представя за европейска добродетел", заяви бившият председател на македонския парламент Стоян Андов.

 

"Българското правителство с настоящата си политика атакува основни евроатлантически ценности. И това не може да не засенчи цялостните вътрешни отношения в ЕС и дори в НАТО." Рашела Мизрахи – депутат от ВМРО-ДПМНЕ, заяви, че "клубът "Ванчо Михайлов", кръстен на човек с фашистки възгледи, е провокация, която няма допирни точки с добросъседството".

 

Нейният съпартиец Илия Димовски призова за прекратяване на преговорите с България, които пряко или косвено засягат историята, националната самобитност и идентичността. София Куновска – бивш депутат на управляващата партия СДСМ, заяви, че Договорът за добросъседство с България е нарушен в най-малко два члена, което дава основание за неговото суспендиране.

 

Реакция имаше и от страна на албанската общност. В изявление лидерът на Алианс за албанците Зиядин Села заяви, че "съседите трябва да се признават взаимно" и призова България да признае наличието на македонско малцинство, а Македония – на българско.

 

В общия хор срещу България се включи и бившият вицепремиер по въпросите на евроинтеграцията Никола Димитров. "Македонската политика не само подхранва апетита на България и потвърждава, че ветото и продуктивно и работи в тяхна полза, но и не отчита достойнството на македонския народ, който с основание се чувства засегнат и онеправдан, включително от вчерашния парад в Битоля", написа той в профила си във Фейсбук.

 

Демокрацията не дава право да се обиждат другите. Ако България иска да бъдем приятелска държава, трябва да смени реториката, заяви Петар Тодоров – член на Смесената комисия по история и образование между България и РС Македония.

 

Друг историк, добре известен със своята антибългарска реторика - Тодор Чепреганов, обвини България, че с присъствието на Илияна Йотова и Кирил Петков била дадена "пълна легитимност на нацисткия фашизъм, убийствата и пълното отрицание на съсед през ХХI век".

 

"В случая Петков и политическото обкръжение, което дойде с него в Македония, амнистира и реабилитира един етнически македонец, с чуждо национално самосъзнание, който не признава македонската нация, език и култура и се бори за побългаряване на македонците".

 

Не остана по-назад и известният "колумнист" Ерол Ризаов, който написа, че случилото се е "нова българска административна окупация". "Многогодишното българско вето с възкресението на Ванчо Михайлов прерасна в нова административна окупация на бъдещето на Македония да не бъде член на Европейския съюз".

 

Трябва да се подчертае, че всички обвинения на македонските политици срещу България бяха разпространявани мигновено от всички сръбски медии подробно. Всъщност и до момента не става ясно каква е причината да бъдат отправяни обвинения към властите в България за откриването на културния клуб в Битоля, което, както всички политици заявиха, е конституционно право на гражданите на РС Македония с българско самосъзнание.

 

Вероятно те така и не са разбрали, че не София е наредила той да носи името на емблематична за историята на ВМРО фигура, каквато е Иван Михайлов. А българската делегация, присъствала на откриването, беше там по покана на своите домакини от Културен център "Иван Михайлов".

 

Но очевидно е важно да се търсят поводи за изостряне на тона и да се подхранва говорът на омраза към България, защото в противен случай македонските граждани може да отворят очи и да решат, че техните съседи не са толкова черни и че вината за несгодите и липсата на напредък е в техните политици.

 

Източник: БГНЕС

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени