В Северна Македония организират блокади срещу "българските неонацисти"

В РСМ имат предвид българите, които планират да се отправят към гроба на Гоце Делчев

В Северна Македония организират блокади срещу "българските неонацисти"
В Северна Македония организират блокади срещу "българските неонацисти" Източник: БНТ

 Блокади на пътя за Скопие против "българските неонацисти" се организират в социалните мрежи в Република Северна Македония, цитирани от "Инфомакс".

 

Според публикациите, се готвят блокади на пътищата към Скопие след граничните пунктове при Деве баир и Делчево. Призовават се "всички родолюбиви хора да дойдат с камиони, трактори, автомобили и друга техника за участие в протеста". Протестът ще започне на 4 февруари в 8:00 часа местно време. Призовават се хората от Куманово да блокират пътя до столицата.

 

Примиерът на съседната ни държава Димитър Ковачевски заяви в Събранието, че ще бъдат взети мерки за осигуряване на реда и обществения ред на 4 февруари, когато се отбелязва рождението на българския революционер Гоце Делчев, чиито тленни останки се намират в църквата "Свети Спас" в Скопие, пренесени там от българския комунистически режим приз 1947 г.

 

Външното министерство на страната призова службите за сигурност да забранят достъпа на евродепутата Ангел Джамбазки до територията на РСМ, а преди това президентът Стево Пендаровски заяви, че един български евродепутат и други български граждани трябва да попаднат в забранителен списък. Фондации от България организират автобуси с желаещи да отидат до Скопие, за да почетат паметта на Гоце Делчев.

 

Развитията са на фона на жестокия побой над секретаря на българския културен клуб "Цар Борис Трети" в Охрид Християн Пендиков. Този инцидент Република Северна Македония смята за затворен пред ЕС с посещението на Буяр Османи в София, обясни самият той вчера пред депутатите в Събранието.

 

Българската страна далеч не смята така, като спря международните проекти със Скопие, извика посланика ни за консултации и информира европейските партньори. Президентът Румен Радев настоя пред комисаря по разширяването Вархеи ЕС да прояви инициатива за защита на правата на македонските българи в същата степен, в каквато настояваше за бързата интеграция на РСМ в ЕС.

Още от "Светът"

ЕК към Медведев: Погрижи се за психиката си!

Милиардите долари, които Русия е пропиляла, за да води война срещу Украйна, Москва е можела да вложи в програми в подкрепа на здравето на своите граждани, заяви Питър Стано, говорител на ЕК по въпросите на външната политика

Прочетете повече прочетете повече

Германският Бундестаг гласува за изпращането в Украйна на далекобойно оръжие, без изрично да споменава високоточните кри

По време на дискусията министърът на отбраната Борис Писториус заяви, че Украйна може да разчита на и по-нататък на подкрепа от Германия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени