В Швейцария днес започва конференцията за мир в Украйна

Правителствени ръководители и други важни представители на около сто страни, както и на международни организации, се очаква да участват във форума

В Швейцария днес започва конференцията за мир в Украйна
В Швейцария днес започва конференцията за мир в Украйна Източник: AP

В Швейцария днес започва конференцията за мир в Украйна, предадоха световните информационни агенции. Правителствени ръководители и други важни представители на около сто страни, както и на международни организации, се очаква да участват във форума.

 

На конференцията ще бъдат обсъдени различни въпроси, сред които износът на зърно от Украйна, безопасността на контролираната от Русия Запорожка АЕЦ, както и хуманитарни въпроси, като например размяната на военнопленници.

 

Конференцията се провежда по инициатива на Украйна, като в нея ще участват украинският президент Володимир Зеленски и много други лидери. Понастоящем Русия контролира една пета от територията на Украйна, включително и Кримския полуостров, който незаконно анексира през 2014 г.

 

Целта на конференцията, която ще бъде проведена днес и утре, е да бъде мобилизирана международна подкрепа за Украйна - включително от страни, които се отнасят приятелски към Русия, отбелязва ДПА.

Още от "Светът"

Принудително изплащат в рубли валутните сметки на руснаците в долари и евро

На 12 юни Московската борса беше включена в "черните списъци" на американското Министерство на финансите със своите ключови структури за разплащания - NCC и Националния депозитар за разплащания (NSD)

Прочетете повече прочетете повече

Според Пентагона използването на доставени от САЩ на Украйна оръжия не се ограничава до атаки на руски цели само в район

Ако Русия атакува или се готви да атакува от своя територия  Украйна, има логика да се позволи на Украйна да отвърне на огъня срещу силите, които я атакуват от другата страна на границата

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени