В Тунис - президент срещу съдии. Съдиите обвиняват Каис Саид в авторитаризъм

Отстранения министър-председател изрази солидарност към съдиите

Каис Саид
Каис Саид Източник: Bloombergtv

Тунис беше хвърлен в дълбок политически смут в неделя, след като президентът Каис Саид обяви, че ще разформира основното юридическо лице в страната, информират от Би Би Си (BBC).

 

Според критиците това е поредното действие, което тласка държавата към авторитарен режим. Лидерът на Висшият съдебен съвет определи решението на президента като незаконно и добави, че Съвета ще продължи да изпълнява функциите си.

 

Каис Саид обвини съдиите в пристрастие и корупция. По думите на президента мястото на съдиите не е там, където са сега, а там където стоят обвиняемите лица. Според Съдебният съвет няма правна рамка за неговото разпускане.

 

Ръководителят на Висшия съдебен съвет Юсеф Бузакер, заяви, че съдиите няма да мълчат. Още през миналата година Каис Саид започна да укрепва властта си. През юли той прокуди министър-председателя и замрази парламента.

 

След това започна да управлява с укази и обеща да промени конституцията на страната. Привърженици на президента приветстват премахването на Съдебния съвет, тъй като според тях тази система е олицетворения на корупцията.

 

Опозиционери обвиняват президента че създава авторитарен режим. Отстранения министър-председател изрази солидарност към съдиите.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени