В Турция се провеждат президентски и парламентарни избори

В парламентарните избори участват 24 политически партии и 151 независими кандидати за депутати

Турция, Истанбул
Турция, Истанбул Източник: Zonanews

В Турция в неделя се провеждат президентски и парламентарни избори, определяни от много анализатори като най-важните и оспорвани избори за последния половин век. Избирателните секции отварят в 08:00 ч. Изборният ден ще продължи до 17:00 ч. българско време.

 

Кандидатите за президент са трима – настоящият държавен глава Реджеп Тайип Ердоган (от Партията на справедливостта и развитието), осноният му опонент Кемал Кълъчдароглу (от Народнорепубликанската партия) и Синан Оган (от алианса АТА).

 

Реджеп Ердоган
Реджеп Ердоган Източник: Pinterest
Кемал Калъчдароглу
Кемал Калъчдароглу Източник: AA

 

Четвъртият кандидат Мухарем Индже оттегли кандидатурата си по-рано през седмицата, но името му също ще бъде включено в бюлетините, тъй като отпечатването и разпространението им е приключило. Гласовете, които той получи на изборите на първия тур въпреки обявеното му оттегляне от надпреварата, ще бъдат смятани за валидни, съобщиха в събота изборните власти.

 

В парламентарните избори участват 24 политически партии и 151 независими кандидати за депутати. В страната са регистрирани 60 697 843 избиратели. Ще бъдат разкрити над 191 хиляди избирателни секции. Забраната за агитация влезе в сила от 18:00 ч. в събота.

 

Президентът Ердоган ще гласува в мегаполиса Истанбул, а кандидатът на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу - в столицата Анкара.

 

Проучванията на общественото мнение дават различни резултати за разпределението на гласовете. Много от тях дават лека преднина на Кълъчдароглу. Не е изключено да се проведе втори тур на президентските избори на 28 май.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени