В Украйна готвят "антикремълска лустрация"

Законопроект готви забраната за участие в украинските избори на проруските партии

Украинската Върховна Рада
Украинската Върховна Рада Източник: Depositphotos

Днес във Върховната рада на Украйна бе регистриран законопроект с № 9081, който забранява на депутатите от проруските партии да се кандидатират за парламента и съветите на всички нива.

 

Документът е подготвен от група от 10 депутати от партиите "Слуга на народа" и "Голос". Авторът на документа, депутатът Галина Янченко (СН), в коментар пред сайта LB.ua го нарече "антикремълска лустрация".

 

Проектозаконът изрично ще забрани на кандидат-депутати, които към момента на началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна, са били членове на проруски партии или фракции, да участват в избори.

 

"Сега има големи рискове, че в следващите парламенти и местните съвети отново ще има същите агенти на Кремъл, които ще бъдат избрани под нов политически знак, например от условна партия, която уж се бори "за мир". И те отново ще продължат подривната си дейност вътре в страната и ще  подготвят почвата за възможни нови нахлувания на страната агресор", каза тя.

 

Освен това Янченко смята, че сегашните народни депутати от бившата фракция на забранената партия "Опозиционна платформа - за живот" (ОПЗЖ) могат да бъдат преждевременно освободени от мандати. Основанията могат да бъдат осъдителни присъди на съдилищата или лишаване от украинско гражданство.

"На депутатите от бившия "ОПЗЖ" има повече от достатъчно основания за образуване на наказателни дела. Би било възможно да се стигне до съдебни решения доста бързо. Това наистина е въпрос на няколко месеца", допълни авторът на законопроекта.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени