В Украйна националните печатни медии трябва да се издават на държавния език, гласи нов закон

От юли 2024 г. изискването за украинския език ще започне да важи и за регионалните медии

Печатница
Печатница Източник: Pixabay

Закон, задължаващ украинските национални печатни медии да излизат на официалния държавен език, влезе в сила от днес като опит да се изтласка на заден план употребата на руския, предаде ДПА. Според закона всички национални вестници и списания трябва да бъдат издавани на украински. Публикациите на руски не са забранени, но съгласно нормативния акт ще трябва да бъде издавана и същата като обем и тираж паралелна версия на украински. За издателите обаче двойната версия е нерентабилен вариант. Последното национално рускоезично издание "Вести" премина на украински на 10 януари.

 

Преминаването на изданията на украински е следствие от закон за езика от 2019 г., прокаран малко след като бившият президент Петро Порошенко загуби властта на изборите, припомня БТА Порошенко подписа закона точно преди сегашният държавен глава Володимир Зеленски да встъпи в длъжност, и оттогава тече преходен период за прилагането му. Целта на закона е да се ограничи влиянието на руския в обществения живот. От средата на май новинарските сайтове, регистрирани в Украйна, трябва да предлагат поне аналогична версия на статиите си на украински и тя да се отваря първа на потребителите.

 

От юли 2024 г. изискването за украинския език ще започне да важи и за регионалните медии. В радиото и телевизията така или иначе от години има строги квоти за украински език. Пазарът на печатните медии в Украйна отдавна се свива. Авторитетни седмичници и всекидневници като "Дзеркало тижня" ("Огледало на седмицата") и "Сегодня" ("Днес") спряха напълно хартиените си издания и сега са само онлайн.

Още от "Светът"

Тръмп не може да внесе пълната гаранция за плащането на 454 милиона долара глоби по делото за измама, казаха негови адво

При липсата на пълна гаранция за глобата, жалбата, подадена от Доналд Тръмп през февруари пред друг съд, няма да има отлагателно действие

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени