В Украйна унищожиха един от най-скъпите руски дронове

Стойността му е около $7 млн.

Боен руски дрон "Форпост"
Боен руски дрон "Форпост" Източник: Telegram

В Николаевска област украинските военни унищожиха един от най-скъпите руски бойни дронове "Форпост". Това съобщи ГЩ на ВСУ. Това се е случило в момент, когато дронът се е опитвал да намери поредната си цел в областта. 

 

"Тази сутрин зенитно ракетно подразделение на Въздушното командване "Юг" унищожи руски безпилотен летателен апарат "Форпост", който се опитваше да намери цел, която да порази в Николаевска област", се казва в съобщението. 

 

Постът на ГЩ на ВСУ
Постът на ГЩ на ВСУ Източник: Скрийншот/Facebook

Военният дрон "Форпост" е един от най-скъпите руски безпилотни апарати. Стойността му се оценява на около $7 млн. Главната му задача е да събира разузнавателни данни, да извършва наблюдателни полети, както и при операции по издирване. "Форпост" може да носи и противотанкови ракетни комплекси (ПТРК).

 

Обсегът на неговата антена е 250 км, максималната продължителност на полета - 18 часа, а теглото на полезния товар - 100 кг. 

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени