В Украйна започна първият процес срещу руски военнопрестъпник

Той е обвинен, че на 28 февруари в село Чупахивка, Сумска област, е застрелял в главата 62-годишен мъж, който карал велосипед

Военнопрестъпникът Вадим Шишимарин
Военнопрестъпникът Вадим Шишимарин Източник: Скрийншот видео кадър

В съд в Киев днес започна съдебното дело срещу руски военнопленник, обвинен в убийството на цивилен украинец - първият съдебен процес за военно престъпление от началото на руското нашествие в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

 

Голям брой журналисти се бяха събрали в малката съдебна зала в украинската столица. В началото на заседанието подсъдимият, 21-годишният сержант Вадим Шишимарин, стоеше затворен в стъклена клетка.

 

Той е обвинен, че на 28 февруари в село Чупахивка, Сумска област, е застрелял в главата 62-годишен мъж, който карал велосипед. Ако бъде признат за виновен, сержантът може да получи доживотна присъда.

 

Убийството е станало в първите дни на войната. Танкистът Шишимарин, който е бил пленен от украинските сили, е признал, че е стрелял по човека,  изпълнявайки заповед. "Стрелях един път. Той падна. И ние продължихме", казва младият руснак във видео, заснето от Службата за сигурност на Украйна. Според службата това е първото такова признание на "вражески нашественик".

 

Главната прокуратура на Украйна е заявявала, че разследва над 10 700 предполагаеми военни престъпления, извършени от руските сили, като е идентифицирала над 600 заподозрени.

Още от "Светът"

Аржентина поиска да стане глобален партньор на НАТО, след като заяви, че вижда нови заплахи за сигурността си

Министърът на сигурността Патрисия Булрич заяви в интервю, че на територията на Боливия и Чили действат въоръжени групировки, свързани с Иран

Прочетете повече прочетете повече

Британското разузнаване: Руснаците повтарят тактиката от Авдеевка, за да превземат Часов Яр

Британските анализатори се позовават на изявление на командира на оперативната група "Хортица" от 18 април, според което руските сили са хвърляли по 30-40 бомби на ден

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени