В Унгария открито обявиха намеренията си да завземат Закарпатието, ако Украйна загуби войната

Външният министър Петер Сиярто намекна за същото преди време

Ласло Тороцкой и украинското Закарпатие
Ласло Тороцкой и украинското Закарпатие Източник: Колаж/Главред

Лидерът на унгарската крайнодясна партия "Mi Hazank" (Нашата родина) Ласло Торотскай открито обяви намеренията на неговата партия да окупира Закарпатието, ако Украйна "падне", т.е. загуби войната с Русия.

 

Той каза това по време на реч на годишната партийна конференция в Будапеща на 27 януари. Думите на Торецкай са цитирани от интернет портала Telex. В речта си той споменава обичайните клишета за борбата срещу "глобалистите", Сорос и инвестиционния фонд BlackRock, за който твърди, че бил "купил" Украйна.

 

Ласло Тороцкай
Ласло Тороцкай Източник: Цензор.НЕТ

За войната в Украйна Тороцкай обвини не Русия, която нападна и извършва агресия срещу украинците, а американците и Сорос. Унгарският политик заяви, че "този натиск (от САЩ, бел. ред.) е довел до война в Украйна" като по този начин директно изговори опорките на кремълската пропаганда.

 

Според него тази война била започната от САЩ, за да се унищожи Европа и икономиката на континента. Крайнодесният унгарски путинист добави, че "Украйна е купена от BlackRock", цитира изказването му унгарското интернет издание Index.

 

В крайна сметка Тороцкай обобщи как вижда края на войната в Украйна - "незабавно прекратяване на огъня, мир и договорено уреждане". Той каза още, че ако украинската държавност се разпадне, а Украйна загуби войната, неговата партия "предявява претенции към Закарпатието".

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени