Вандализмът на рашистите от "Възраждане" трябва да бъде пресечен - бързо, безкомпромисно, непоколебимо!

Европейски лидери и институции осъждат атаката с червена боя на сградата на ЕК в София

Изцапаната от проруски типове от Възраждане сграда на ЕК в София
Изцапаната от проруски типове от Възраждане сграда на ЕК в София

Изключителният вандалски акт, с който привърженици на "Възраждане" изцапаха с червена боя сградата на ул. "Г. С. Раковски" 124 в София, в която се помещават Бюрото на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България, беше осъден остро от европейските институции.

 

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола осъди в Twitter вандалската проява срещу Дома на Европа в София.

"Сградата, в която се помещава Бюрото за връзка на Европейския парламент в София, беше взета под прицел от вандали, недоволни от позицията ни в подкрепа на Украйна. Ще я почистим. Нашата подкрепа за Украйна ще става все по-силна. Нашият глас, осъждащ инвазията на Русия, ще става все по-силен. #СлаваНаУкрайна".

 

 

Преди това Европейската комисия също осъди вандалските прояви срещу сградата на нейното представителство в София, в нейна позиция, изпратена до БТА от Представителството на комисията в България.

 

"Правото на мирен протест е основна ценност във всяко демократично общество, но всякакви прояви на насилие или вандализъм срещу сгради на европейски институции са неприемливи, се отбелязва в позицията. Ще уведомим компетентните власти, които носят отговорност за разследването на случая", пише в нея.

 

Проявата беше осъдена по-рано от говорителката на Комисията Мириам Гарсия Ферер. Тя добави, че Еврокомисията ще информира компетентните органи, които отговарят за разследването на случая.

 

В позиция до медиите българското и Министерство на външните работи осъди посегателството срещу сградата.

"Подобни деяния контрастират в несъвместим противовес на съвременна България, както и на демократичните ценности, които страната ни олицетворява", се казва в позицията.

 

Непристойната постъпка предизвика остри реакции и сред българската общественост, като се появиха призиви за искане на имунитета на председателя на "Възраждане" Костадин Костадинов.

 

За съжаление този вандалски акт не представя страната ни в добра светлина пред европейските ни партньори, защото противоречи на основните европейски ценности. Подобни изпълнения само надграждат лошия ни международен имидж. А цената, която може би ще платим е членството ни в  Шенген и еврозоната.

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени