Външните министри на страните в НАТО ще проведат извънредна среща за Украйна

В четвъртък приключи визитата на върховния представител  по външната политика и сигурност Жозеп Борел в Украйн

НАТО
НАТО Източник: NATO

Министрите на външните работи на страните-членки на НАТО ще проведат извънредна видеоконференция, на която ще обсъдят струпването на руски войски на границата с Украйна.  Видеоконференцията се провежда преди разговорите между Съединените щати и Русия в Женева в понеделник, Съвета НАТО-Русия в сряда  и заседанието на началник-щабовете на армиите на страните-членки на пакта в сряда и четвъртък. 

 

В четвъртък приключи и визитата на върховния представител  по външната политика и сигурност Жозеп Борел в Украйна, на която той заяви, че светът не е във времето Ялта и разпределянето на сферите на влияние. Изказването му беше  по повод искането на Русия НАТО да не продължи разширяването си на изток. 

 

"Няма сигурност за Европа без сигурност за Украйна и затова всякакви дискусии за европейската сигурност трябва да включват и нея", каза още Борел. 

 

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба допълни, че Русия няма право да разделя Европа на зони на влияние, нито да определя къде, кога и как ще се разширява Европейският съюз и какви отношения ще има между Евросъюза и украинската страна. 

 

И двамата бяха категорични, че всяка агресия срещу страната ще има сурови последици.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени