Външният министър на Словакия публично прати "на *уй" всеки, който иска мир с цената на унищожаване на Украйна

Цветистото послание е и за помагащите на Путин

Растислав Качер
Растислав Качер

Словашкият външен министър Растислав Качер изпрати "на *уй" всеки, който иска мир с цената на унищожаване на Украйн, вкл. и путинистката кукла на конци Виктор Орбан, който подкрепя агресията на Путин.

 

Във Фейсбук Качер отбеляза, че се възхищава на патриотизма на украинците и свободолюбието им на фона на военните престъпления на руската армия. Министърът добави, че днес се е срещнал с украинския си колега Дмитро Кулеба и че е видял единството на членовете на ЕС в подкрепа на свободата и независимостта на Украйна, а само един член на Европейския съюз, според него, "бълнува, че доставката на оръжие удължава войната".

 

Словашкият външен министър Растислав Кацер изруга унгарския премиер Виктор Орбан за политиката му, която е в полза на руския президент Владимир Путин. В обширната си публикация във Фейсбук ръководителят на словашкото министерство, наред с други неща, твърди, че военната помощ за Украйна е морално правилна, тъй като руснаците са нахлули в страната и убиват украинци.

 

Той подчерта, че Европейският съюз е единственият, който помага на Киев – само Унгария стои настрана.

Качер отбеляза, че позицията на унгарския премиер, че "това не е нашата война", е морално неприемлива. "През уикенда техният карпатски пророк изрече, че това не е нашата война. Това е "просто военен конфликт между две славянски държави". Трябваше да ги оставим сами, изолирани. Тоест, нека руснаците бързичко да убият украинците. Нека те да не се вълнуват. Колко отвратително. Колко жалко. Колко нехристиянско. Свети Мартин от Тур (роден в днешна Унгария) би умрял от срам за такива християни", написа словашкият външен министър.

 

"Доставката на оръжия за Украйна удължава конфликта и забавя мира. Най-големият доставчик на оръжия за Украйна е Русия. Първоначално тя им доставяше и "зелени човечета". Те не бяха руснаци, а ако бяха, бяха само на ваканция в украина.Те открито атакуват и доставят оръжие на Украйна вече една година. Веднага щом руснаците спрат да доставят оръжие на Украйна, събирайте си багажа и се прибирайте, в същия момент другите ще спрат да подкрепят военно Киев и ще настъпи мир ела. Всичко е много просто", подчерта Качер.

 

Качер отбеляза, че за едно нещо е съгласен с "тези карпатски колаборационисти на руските агресори".

 

"Доставката на оръжия за Украйна удължава конфликта и забавя мира. Най-големият доставчик на оръжия за Украйна е Русия. Първоначално тя им доставяше и "зелени човечета". Те не бяха руснаци, а ако бяха, то са били само на ваканция в Украина", така Качер припомни как Путин е снабдил с оръжие бойците, които превзеха част от Донецка и Луганска области на Украйна и нахлуха в Крим.

 

"Сега те открито атакуват и доставят оръжие в Украйна вече една година. Веднага щом руснаците спрат да доставят оръжие в Украйна, съберат си багажа и се приберат, в същия момент другите ще спрат да подкрепят военно Киев и ще настъпи мир: всичко е много просто", подчерта Качер.

 

В борбата на страната на Путин се включи и Орбан, добави министърът: "Пиша тези редове във влак от Брюксел за Лондон. Словакия е част от Запада. Днес също на ЕС и НАТО.

 

Ние сме част от развития свят. Не искам да "правим като Орбан", и в никакъв случай на страната на Путин. Това би било нашата гибел.

 

За помагащите на Путин, за всеки, който иска мир с цената на унищожаване на Украйна, имам само едно послание: Идите на *уй!" (Вървете на майната си!)".

 

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени