Външното министерство на Северна Македония: Паметникът край Кавадарци не попада под защитен режим

От ведомството обясняват, че около паметника има земеделски терени, които се обработват, така че той да бъде заобикалян

Паметникът край Кавадарци
Паметникът край Кавадарци Източник: БНТ
Паметникът край Кавадарци не попада под никакъв защитен режим или част от културно наследство, но и без това същият се намира в добро състояние без поражения по него. Това се казва в съобщение на Външното министерство на РСМ.
 
От ведомството обясняват, че около паметника има земеделски терени, които се обработват, така че той да бъде заобикалян.
 
Освен това, паметникът е извън терена на строителните работи и извършена проверка е констатирала, че по него няма нанесени щети. Временната ограда, с която е отделен от рехабилитацията на пътя, ще бъде заменена с постоянна такава. Пространството между паметника и пътя е предвидено да бъде 4 метра.
 
Около този паметник няма гробища и няма данни да е имало такива там. С направените проверки МВнР иска да отхвърли всички направени обвинения и да отправи апел да не се извършват подобни провокации, които утежняват двустранните добросъседски отношения, допълват от министерството.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени