Външното министерство в Сеул извика руския посланик, за да протестира срещу изпращането на севернокорейски войски в Русия

Ще отговорим съвместно с международната общност, като мобилизираме всички налични средства срещу действия, които застрашават основните ни интереси в областта на сигурността, отговори Сеул

МВнР на Южна Корея
МВнР на Южна Корея Източник: ТАСС

Министерството на външните работи на Южна Корея повика руския посланик в Сеул Георгий Зиновиев, за да изрази протест срещу по думите на ведомството изпращането на севернокорейски войски в Русия, за да бъдат впоследствие разположени в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на агенция Йонхап.

 

Външното министерство добави, че е призовало за незабавното изтегляне на севернокорейските войски от Русия и се е ангажирало със съвместен международен отговор. Зиновиев заяви пред Йонхап, че се е срещнал с първия заместник-министър на външните работи на Южна Корея Ким Хон-кюн.

 

Ким заяви, че участието на севернокорейски войски във войната в Украйна нарушава резолюциите на ООН и Устава на ООН и представлява сериозна заплаха за сигурността на Южна Корея, както и на други страни.

 

"Осъждаме най-категорично противозаконното военно сътрудничество на Северна Корея, включително изпращането на войски в Русия", каза още той. "Ще отговорим съвместно с международната общност, като мобилизираме всички налични средства срещу действия, които застрашават основните ни интереси в областта на сигурността", добави Ким.

 

Сътрудничеството между Русия и Северна Корея отговаря на международните закони и не е насочено срещу интересите в сферата на сигурността на Южна Корея, заяви Зиновиев. Той каза още, че Москва и Сеул са на противоположни позиции относно това какви са причините за напрежението на Корейския полуостров.

 

Миналата седмица разузнавателната агенция на Южна Корея съобщи, че Северна Корея е изпратила 1500 военнослужещи от специалните сили в руския Далечен изток за обучение и аклиматизация в местни военни бази и че вероятно те ще бъдат разположени за военни действия в Украйна.

 

Говорител на Съвета по национална сигурност на Белия дом не можа да потвърди съобщенията, че севернокорейски войски се сражават на страната на Русия, но посочи, че ако това е така, то "би представлявало опасно развитие във войната на Русия срещу Украйна".

 

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и генералният секретар на НАТО Марк Рюте също казаха, че на този етап няма доказателства за присъствие на войски на Пхенян в Русия.

Още от "Светът"

Външното министерство в Сеул извика руския посланик, за да протестира срещу изпращането на севернокорейски войски в Руси

Ще отговорим съвместно с международната общност, като мобилизираме всички налични средства срещу действия, които застрашават основните ни интереси в областта на сигурността, отговори Сеул

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени