Въоръжените сили на Украйна свалиха суперскъп руски хеликоптер за 16 млн. долара

Хеликоптерът Ка-52 ("Алигатор") по руската военна номенклатура представлява командирска машина

Ка-52 ("Алигатор")
Ка-52 ("Алигатор") Източник: МО на РФ

На 19 март, в зоната на бойните дествия, 128-а отделна планинско-щурмова Закарпатска бригада е унищожила руски боен хеликоптер Ка-52 (Алигатор"). Това съобщава сайтът "Днепр оперативный".

 

Боец от зенитно-ракетното подразделение на бригадата е използвал преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК), с който е произвел изстрел по хеликоптера на руските агресори. Украинският защитник се е намирал на пределна отдалеченост, която да му позволи да порази целта. Ракетата е попаднала в хеликоптера, а повреденият Ка-52 е рухнал на земята. Екипажът е загинал. 

 

Хеликоптерът Ка-52 ("Алигатор") по руската военна номенклатура представлява командирска машина. Той е сред най-новите попълнения в руската бойна авиация, има на въоръжение оръдейна установка с лазерно насочване, противотанков ракетен комплекс, авиобомби и други оръжейни системи. Стойността на един Ка-52 е 16 млн. долара.

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени