Въпреки победата на "Нова демокрация", Гърция отива на предсрочни избори

В южната ни съседка ще се проведат предсрочни парламентарни избори, вероятно още на 25 юни

Кириакос Мицотакис и Алексис Ципрас
Кириакос Мицотакис и Алексис Ципрас Източник: Zonanews

 Часове след приключването на изборния ден в Гърция вече и официално е ясно, че в страната ще се проведат предсрочни парламентарни избори, вероятно още на 25 юни. Това стана ясно след речта на Кириакос Мицотакис, лидер на победилата дясноцентристка партия Нова демокрация, предаде БНР.

 

При официално преброени над 92% от гласовете, дясноцентристката Нова демокрация взима над 40 процента от вота на гърците. С 20 повече от основния си опонент – Сириза, която губи доста от избирателите си. Лидерът на лявата формация Алексис Ципрас призна поражението си.

 

"Резултатът от изборите е изключително негативен за СИРИЗА. Изборният цикъл обаче все още не е приключил, тъй като вероятно ще има нови избори. Следователно не разполагаме с лукса на времето. Трябва незабавно да направим всички необходими промени, за да водим предстояща решаваща изборна битка, при възможно най-добри условия".

 

Много от гласоподавателите на Сириза сега са дали вота си за социалдемократическата ПАСОК, която взима почти 12 процента, двойно повече от резултата ѝ на изборите през 2019 година.

 

Трумфалната победа на Нова демокрация, както беше оценена тук, обаче не ѝ дава възможност за съставянето на еднопартийно правителство, тъй като няма да има мнозинство от 151 депутати, а само 145.

 

Лидерът на Нова демокрация Кириакос Мицотакис обяви, че надеждата е победила песимизма, но все пак Гърция отива на нови избори.

"Ще премина през всички процедури, които предвижда Конституцията ни, още от понеделник, запазвайки стабилната си позиция, че математиката на пропорционалната система води до партийни пазарлъци. И в края на краищата водят до безизходица. Без съмнение политическото земетресение от изборите, ни призовава всички да забързаме процедурите, така че да постигнем окончателно съставянето на правителство в Гърция".

 

Предстоящите предсрочни избори в края на юни, ще се проведат по правилата, които отмени за изминалите вече избори СИРИЗА. Така с поправките на Нова демокрация, за предстоящия предсрочен вот се връща старата избирателна система - пропорционална, но с бонус до 50 допълнителни депутати за печелившата партия. Това ще осигури на Нова демокрация бъдещо стабилно, но и еднопартийно 4-годишно управление.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени