Върховният съд на САЩ единодушно реши, че Тръмп може да участва във вота в Колорадо и Мейн

Властите в тези щати отказваха да впишат Тръмп в бюлетините

Доналд Тръмп
Доналд Тръмп Източник: Shutterstock

Върховният съд на Съединените щати се произнесе по въпроса дали името на 45-ия президент Доналд Тръмп може да бъде изключено от бюлетините в някои щати.

 

Това става ден преди така наречения "супер вторник”, когато в 15 щата ще се провеждат първични избори. Сред тях са Колорадо и Мейн, които забраниха на Тръмп да участва във вота заради клауза в конституцията, според която човек, участвал в бунт, няма право да се кандидатира.

 

Съдът единодушно постанови, че Тръмп може да остане в избирателните списъци, което е фатален удар за щатите, които се опитват да го изключат.

 

Решението с мнозинство от 9:0 гласа по дело с висока значимост означава, че името на републиканския лидер ще фигурира в бюлетините за гласуване при първичните избори в Колорадо във вторник.

 

Постановлението ефективно прекратява усилията в други щати да го дисквалифицират от участие в общите избори през 2024 г. заради твърденията, че поведението му на 6 януари го лишава от правото да заема длъжността

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени