Вашингтон обяви $6 млрд. военна помощ за Украйна

Новият транш е вторият обявен за тази седмица, след като в сряда бе анонсирана помощ от $1 млрд. за Киев

Американска военна помощ
Американска военна помощ Източник: Telegram

Американският министър на отбраната Лойд Остин обяви днес нов транш от  $6 млрд. помощ за Украйна в момент, в който Вашингтон се опита да навакса с доставките за Киев, след като помощта за Украйна в продължение на месеци беше блокирана в Конгреса на САЩ, съобщиха световните информационни агенции.

 

Новият транш е вторият обявен за тази седмица, след като в сряда бе анонсирана помощ от $1 млрд. за Киев. Тези две суми са част от помощния пакет в размер на $61 млрд. за Киев, който бе окончателно одобрен тази седмица от американския Конгрес и утвърден с подписа на президента на САЩ Джо Байдън.

 

Ако помощта от един милиард долара, която бе одобрена в сряда, ще дойде от складовете на американските въоръжени сили, то обявената днес ще бъде предоставена посредством сключването на договори с отбранителната индустрия или с партньори. Това означава, че тази помощ ще има нужда от повече време, преди да стигне до бойното поле.

 

Лойд Остин
Лойд Остин Източник: AP

След като подписа в сряда помощния пакет от $61 млрд. за Украйна, президентът Байдън обеща бързо да бъдат изпратени много оръжия на Киев.

 

Съединените щати са основният поддръжник на Киев във военно отношение, но американският Конгрес в продължение на близо година и половина не беше одобрявал голяма помощ за Украйна - основно заради междупартийни противоречия.

 

Преди тази седмица Вашингтон тази година беше предоставил помощ на Украйна само веднъж - помощ в размер на $300 млрд. миналия месец, чието даване стана възможно само благодарение на икономии от страна на Пентагона.

 

Одобряването на помощния пакет от Конгреса се превърна в облекчение за украинската армия, която изпитва недостиг на личен състав и боеприпаси и е изложена на постоянен натиск от страна на руските сили в Източна Украйна.

Още от "Светът"

Подслушвателни устройства бяха открити в зала, отредена за заседание на полското правителство

Полша е разпределителен транспортен възел за военните доставки на Запада за Украйна по време на съпротивата на Киев срещу продължаващата трета година руска инвазия и съответно Варшава е с повишено внимание за всякакви признаци на шпионска дейност

Прочетете повече прочетете повече

"Хамас" каза, че е приел египетско-катарското предложение за спиране на огъня с Израел

Изявлението на палестинската групировка дойде часове след като Израел нареди евакуация на град Рафах в очакване на сухопътна офанзива на израелските сили срещу палестинския град

Прочетете повече прочетете повече

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени