Във връзка с шпионската афера австрийският канцлер призова за увеличаване на правомощията на разузнавателни служби

Това включва прехващане на кодирани комуникации в онлайн приложения и по-лесно конфискуване на подозрително техническо оборудване

Карл Нехамер
Карл Нехамер Източник: Vienna online

След разкриването на шпионската афера, свързана с бившия служител на австрийската Дирекция за държавна сигурност Егисто От, федералният канцлер Карл Нехамер призова да бъдат дадени повече правомощия на разузнавателните служби, съобщиха местни медии.

 

Исканото от Зелените затягане на параграфа за шпионажа има смисъл само ако се засили и защитата, т. е. възможностите на разузнавателните служби, заяви Нехамер пред журналисти по време на официалното си посещение във Франция.

 

Дирекцията за държавна сигурност и разузнаване и военните разузнавателни служби трябва да получат "повече инструменти", за да могат да предприемат действия срещу враждебни разузнавателни служби, тъй като "шпионите не се разкриват сами", коментира той.

 

По-конкретно това включва прехващане на кодирани комуникации в онлайн приложения и по-лесно конфискуване на подозрително техническо оборудване, поясни австрийският канцлер. Той се аргументира, че понастоящем властите не са в състояние да "разкрият прикрити самоличности".

 

Затягането на мерките, предвидени в закона, само по себе си "е погрешно", тъй като ако не бъдат предоставени допълнителни правомощия за разузнавателните служби, на практика няма да се промени нищо, предупреди Нехамер.

 

Австрийският канцлер заяви още, че във всеки случай приема резултатите от разследването "много сериозно", случаят е "въпрос на национална сигурност" и "сериозно предупреждение за нас". Необходима е яснота и "спешно изясняване", за да се види "какво още ще излезе наяве", допълни той.

Още от "Светът"

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени