Vax е най-популярната дума за 2021 година

Старши редакторът на Оксфордския речник на английския език (OED) Фиона Макферсън, сподели, че vax е категоричният им избор за най-популярна дума

Оксфордският речник на английския език определи vax за най-популярната дума на 2021 година
Оксфордският речник на английския език определи vax за най-популярната дума на 2021 година Източник: Zonanews
Оксфордският речник на английския език определи vax - съкратена версия на глагола, съществителното и прилагателното, свързани с ваксинацията - за най-популярната дума на 2021 година. Съобщението беше направено на официалния уебсайт на речника, който традиционно обявява думата на годината през ноември. Честота на употреба на думите, свързани с ваксините през 2021 година осезаемо се увеличи у всички хора, независимо дали са ваксинирани, неваксинирани или антиваксъри, заради пандемията от COVID-19.
 
Старши редакторът на Оксфордския речник на английския език (OED) Фиона Макферсън, сподели, че vax е категоричният им избор за най-популярна дума, тъй като е направила "най-поразителното въздействие". По думите й този термин датира поне от 80-те години на миналия век, но според техния корпус от текстове рядко се е използвал до тази година.
 
"Тази дума, сравнително рядко срещана в нашия корпус от текстове през миналата година, е използвана 72 пъти по-често до септември 2021 година, отколкото през същия период на миналата година. Тя е породила много производни форми, които днес можем да видим в голям брой неформални контексти", се отбелязва в разпространеното изявление. Примери за използването и са изрази като vax sites ("места за ваксинация") или fully vaxxed ("напълно ваксинирани"). Любопитен факт е, че използването на думата пандемия също се е увеличило с повече от 57% през тази година, пише Tribune.bg.
 
Миналата година Оксфордският речник не успя да определи само една най-важна дума, като вместо това публикува редица понятия, които описват изминалия период по най-изчерпателен начин. В списъка с най-популярните думи на 2020 година важно място заемат понятия, свързани с коронавирусната пандемия като самия coronavirus (коронавирус), COVID-19, lockdown (принудителни карантинни мерки, наложени от властите за ограничаване на разпространението на COVID-19), social distancing (социална дистанция) и reopening (възобновяване).
 
Както Oxford Languages, така и речникът Collins избира своя дума на годината, а за 2020 година изборът на Колинс е "заключване" (lockdown).
 
През 2019 година в Оксфордския речник беше откроена фразата climate emergency (извънредна ситуация, свързана с климата), която се определя като "ситуация, при която са необходими спешни действия за предотвратяване на изменението на климата и за избягване на свързаните с него потенциално необратими щети за околната среда".
 
Спечелилата класацията дума за тази година според Оксфордския речник, а именно vax, е записана за първи път на английски през 1799 година, докато нейните производни vaccinate и vaccination се появяват за първи път през 1800 година. Всички тези думи в крайна сметка идват от латинската дума vacca, което означава крава. Според Оксфордския речник това се дължи на пионерската работа на английския лекар и учен Едуард Дженър върху ваксинацията срещу едра шарка с помощта на кравешка шарка - лека инфекция, която се среща при кравите - в края на 1790-те и началото на 1800-те.
 
От Оксфордския речник разкриват, че техния корпус или езиков ресурс събира новинарско съдържание, което се актуализира ежедневно и съдържа над 14,5 милиарда думи, които лексикографите търсят и анализират.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени