Великобритания, Франция, Италия, Германия и САЩ осъдиха насилието в Косово

В град Звечан органите на реда употребиха сълзотворен газ, за да разпръснат множеството пред сградата на общината

Косовска полиция пред община Звечан
Косовска полиция пред община Звечан Източник: Ройтерс

Великобритания, Франция, Италия, Германия и САЩ осъдиха решението на Косово да осигури силово достъп до общински административни сгради в Северно Косово и призоваха властите да направят крачка назад и да предприемат действия за успокояване на напрежението, предаде Ройтерс.

 

"Осъждаме решението на Косово да осигури със сила достъп до общински административни сгради в Северно Косово въпреки нашия призив за сдържаност. Призоваваме косовските власти незабавно да направят крачка назад и да предприемат действия за намаляване на напрежението в тясна координация с ЕУЛЕКС (мисията на ЕС) и КФОР (мисията на НАТО в Косово)", посочиха страните в общо изявление, поместено на интернет страницата на британското правителство. "Обезпокоени сме от решението на Сърбия да повиши равнището на бойна готовност на въоръжените си сили по границата с Косово и призоваваме всички страни в спора към максимална сдържаност и да избягват провокационната риторика".

 

Сръбският президент Александър Вучич постави армията на страната си в пълна бойна готовност и нареди армейските части да бъдат придвижени по-близо до границата с Косово, след като протестиращи и полиция в населен предимно със сърби град в съседната страна влязоха в сблъсъци.

 

В град Звечан органите на реда употребиха сълзотворен газ, за да разпръснат множеството пред сградата на общината. Протестиращите се опитваха да попречат на новоизбрания кмет, който е етнически албанец, да встъпи в длъжност след местни избори, които сърбите бойкотираха.

 

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени