Великобритания обмисля доставката на крилати ракети с голям обсег за Украйна

Ракетите Storm Shadow имат далекобойност 560 км и са разработени от британско-френската компания MBDA

Британският министър на отбраната Бен Уолъс
Британският министър на отбраната Бен Уолъс Източник: Скрийншот видео кадър

Британският министър на отбраната Бен Уолъс в интервю за британското Times Radio заяви, че Украйна има нужда от ракети с голям обсег и не изключи доставката на крилатата ракета Storm Shadow с обсег 560 км на въоръжените сили на Украйна.

 

 

В отговор на въпрос на журналистката Люси Фишър дали е възможна доставката на Storm Shadow в Украйна, Уолъс каза: "Няма да спекулирам какви оръжейни системи ще бъдат доставени". Преди това той каза, че Великобритания може да обмисли доставката на нови оръжия за въоръжените сили на Украйна, ако Русия продължи да обстрелва украинската гражданска инфраструктура, което Уолъс нарече военно престъпление.

 

Ракетите Storm Shadow са разработени от британско-френската компания MBDA. Storm Shadow може да удря цели на разстояние до 560 километра. Общата маса на ракетата е 1300 кг, масата на бойната глава е 450 кг.

 

Британска крилата ракета Storm Shadow
Британска крилата ракета Storm Shadow Източник: Shutterstock

До този момент западните страни се въздържат да доставят на Украйна далекобойни оръжия, защото се опасяват от ескалация на конфликта и въвличането в него на НАТО. Напоследък прави впечатление, че все повече се появяват коментари, макар и неофициални, че Западът вече се страхува по-малко от подобно развитие и е по-склонен да предоставя на Киев по-съвременни оръжия, като например зенитните системи "Пейтриът", които се считат за най-модерните западни оръжия в своя клас. За някои анализатори досегашната неохота за изпращане на модерни оръжия на Украйна  е резултат от руска кампания за сплашване на Запада, която едва сега се игнорира.

 

 

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени