Великобритания обяви предаването на Украйна на най-големия пакет военна помощ

Той вкл. танкове Challanger 2, осем самоходни гаубици AS90, бойни бронирани машини и т.н.

Британски танк Challenger 2
Британски танк Challenger 2 Източник: Wikipedia

Правителството на Обединеното кралство ще предаде най-големия пакет военна помощ на Украйна на фона на руската агресия срещу страната. Това  заяви  британският министър на отбраната Бен Уолъс в Камарата на общините, цитиран от Укринформ.

 

"Днес мога да обявя най-големия пакет военна помощ до момента, който цели да ускори украинския успех", каза той. Според Уолъс пакетът за военна помощ за Украйна включва рота от танкове Challenger 2, осем самоходни гаубици AS90 (като другите две батареи ще пристигнат на етапи), 100 бойни бронирани машини, включително бронетранспортьори FV430 Bulldog, средства за разминиране на стойност 28 млн. паунда, десетки дронове, 100 000 артилерийски снаряда, стотици "усъвършенствани ракети", включително Starstreak, и резервни части за стотици украински танкове и бронирани машини.

 

Той добави, че Великобритания ще прехвърли част от танковете и самоходните оръдия от запасите си, някои ще бъдат закупени. "Днешният пакет ще помогне за голямо увеличение на украинските (военни, бел. ред.) възможности. Това означава, че те могат да преминат от (фаза – ред.) "сдържане" към "изгонване на руснаците от украинската земя", отбеляза министърът на отбраната.

Още от "Светът"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени