Великобритания обявява днес най-големия пакет военна помощ за Украйна

Защитата на Украйна от бруталните амбиции на Русия е жизненоважна за нашата сигурност и за цяла Европа, заяви Риши Сунак, премиер на Великобритания

Крилата ракета Storm Shadow
Крилата ракета Storm Shadow Източник: Warfiles

Британският премиер Риши Сунак ще пристигне днес в Полша, където ще обяви най-големия пакет военна помощ за Украйна в историята, съобщи УНИАН. Във Варшава той ще обсъди с премиера Доналд Туск и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг заплахата от Русия и усилията на Великобритания в подкрепа на европейската сигурност. След това той ще пътува до Берлин, за да се срещне с германския канцлер Олаф Шолц.

 

Риши Сунак посреща Володимир Зеленски
Риши Сунак посреща Володимир Зеленски Източник: Twitter

"Обявеното днес допълнително финансиране от 500 милиона паунда, с което военната помощ на Обединеното кралство за Украйна през тази финансова година ще достигне до 3 млрд. паунда, ще бъде използвано за бързо доставяне на спешно необходимите боеприпаси, противовъздушна отбрана, дронове и инженерна поддръжка", се казва в изявлението.

 

Министерството на отбраната ще изпрати и най-големия оръжеен пакет в историята, предназначен да помогне за отблъскване на руска инвазия по суша, море и въздух. Тя ще включва:

  • 60 катера, включително морски пристанищни плавателни съдове и водолазни лодки, както и военноморски оръдия;
  • над 1600 ударни и зенитни ракети, както и допълнителни високоточни ракети с голям обсег Storm Shadow;
  • повече от 400 превозни средства, включително 160 защитени мобилни превозни средства Husky, 162 бронирани превозни средства и 78 превозни средства за всякакви терени;
  • около 4 милиона патрона за стрелково оръжие.

"Защитата на Украйна от бруталните амбиции на Русия е жизненоважна за нашата сигурност и за цяла Европа. Ако на Путин бъде позволено да успее в тази агресивна война, той няма да спре на полската граница. Въоръжените сили на Украйна продължават да се бият смело, но те се нуждаят от нашата подкрепа - и те се нуждаят от нея сега", каза Сунак.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени