Великобритания повдигна обвинения на трети руснак за атаката с Новичок срещу Скрипал

Става дума за Сергей Федотов, който е на около 50 години, а истинската му самоличност е Денис Сергеев

Сергей Скрипал като кадрови служител на ГРУ
Сергей Скрипал като кадрови служител на ГРУ Източник: ВКонтакте

Британската полиция каза днес, че е повдигнала задочно обвинение на трети руснак за опита за убийство с Новичок на бившия кадрови служител на руското военно разузнаване и агент на британските служби Сергей Скрипал през 2018 г. и каза, че вече може да потвърди, че тримата заподозрени са оперативни служители на руското военно разузнаване, предаде Ройтерс.

 

Атаката срещу Скрипал, който продаде руски тайни на Великобритания, предизвика най-големия скандал между Русия и Запада от края на Студената война и доведе до взаимното изгонване на десетки дипломати след като Великобритания обвини Москва, че стои зад покушението срещу Скрипал. Русия отрича да е замесена по някакъв начин и твърди, че обвиненията са антируска пропаганда.

 

Скрипал и дъщерята му Юлия бяха открити в безсъзнание на пейка в южния английски град Солсбъри през март 2018 г.. И те, и полицай, отишъл в дома им, бяха хоспитализирани в критично състояние заради излагане на боен нервнопаралитичен агент. По-късно една жена почина след отравяне с Новичок, след като партньорът й намерил шишенце с течност, която сметнал за парфюм, и в която според полицията отровата е била нелегално внесена в страната.

 

През септември 2018 г. британски прокурори повдигнаха обвинения на двама руснаци за заговор за убийство на Скрипал и опит за убийство на Юлия и полицая Ник Бейли. По документи двамата се казваха Александър Петров и Руслан Боширов.

 

Дийн Хейдън, главен национален координатор на Великобритания за противодействие на тероризма, каза че прокурорите са го упълномощили да повдигне същите обвинения срещу трети мъж - Сергей Федотов, който е на около 50 години, и добави, че истинските имена на Петров и Боширов са Александър Мишкин и Анатолий Чепига, а истинската самоличност на Федотов е Денис Сергеев.

 

Той каза, че са тричленен екип на ГРУ, работил за руската държава, и че във връзка с разследването са били водени разговори с България и Чехия. Това е първият път, в който британската полицията категорично идентифицира тримата като руски шпиони, отбелязва Ройтерс.

 

"Не можем да ви дадем повече подробности, но имаме доказателства, които ги свързват с ГРУ", каза Хейдън, който ги описа като добре обучени. "И тримата са опасни лица", добави той.

 

Британската полиция има заповед за арест на Федотов, както и за другите двама руснаци, и е сезирала Интерпол за издаване на международна заповед за ареста му. Предполага се, че и тримата се намират в Русия, с която Великобритания няма договор за екстрадиция, каза Хейдън, и руските власти засега не са предложили да съдействат.

 

Полицейското съобщение дойде в деня, в който Европейският съд по правата на човека постанови, че Русия е отговорна за убийството от 2006 г. на бившия офицер от КГБ Александър Литвиненко, който беше отровен в лондонски хотел с полоний-210, рядко срещан радиоактивен изотоп.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени