Великобритания се готви да изпрати на Украйна далекобойни ракети "Storm Shadow"

Крилатите ракети могат да бъдат поставени на украински реактивни самолети съветско производство

Крилата ракета Storm Shadow
Крилата ракета Storm Shadow Източник: Warfiles

Великобритания е готова да изпрати в Киев далекобойни ракети. Това съобщи Washington Post като се позовава на информация от Международния фонд за помощ на Украйна.

 

Изданието съобщава, че в документа на МО на Великобритания се казва, че министерството е изразило заинтересованост в предоставянето на Украйна на средства с радиус на действие до 300 км. 

 

Washington Post пише, като се позовава на неназован британски чиновник, че окончателното решение все още не е взето. Но уведомлението представлява съществена крачка към осъществуването на подобни доставки. 

 

Освен това се добавя, че по описаните в документа характеристики мое да се направи извод, че става дума за крилати ракети с въздушно базиране Storm Shadow. 

 

Washington Post припомня, че Украйна отдавна настоява пред западните си партньори да й предоставят ракети с далечен обсег с мотива, че подобно оръжие може да измени хода на войната, като позволи на ВСУ да поразят руски командни центрове, линия за снабдяване, складове с боеприпаси и гориво дълбоко на територията на Крим и временно окупираната източна част на Украйна. 

 

Крилатите ракети Storm Shadows могат да бъдат поставени на украински реактивни самолети съветско производство. Те биха могли да достигнат и обекти на руска територия, но Киев е поел анагжимент да не ги използва за удари по Русия.

Още от "Светът"

Фон дер Лайен обвини германската крайна десница в "пропаганда за Путин" и "шпионаж в полза на Русия"

Председателката на ЕК изключи каквото и да било сътрудничество по европейски въпроси с групата, към която принадлежи АзГ - "Идентичност и демокрация", в която влиза и френската партия "Национален сбор"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени