Великобритания се сбогува с принц Филип

Самият херцог на Единбург е подготвял погребението си цели 18 години

Погребението на принц Филип
Погребението на принц Филип Източник: Focus.ua

Великобритания се сбогува с принц Филип. Съпругът на кралица Елизабет Втора почина миналата седмица на 99-годишна възраст. Заради пандемията той бе изпратен в тесен семеен кръг, само четири дни преди рождения на кралицата, която навършва 95 години на 21 април. Кралица Елизабет II се сбогува със своя съпруг, който почина на 9 април. Двойката беше женена в продължение на 74 години и има 4 деца. 

 

Церемонията в параклиса "Сейнт Джордж"  бе само за членовете на кралското семейство заради противоепидемичните мерки. От САЩ за погребението се завърна принцът в изгнание Хари, но не ѝ бременната му съпруга Меган. Според официалните съобщения тя била посъветвана да не пътува от лекаря си. Службата продължи 90 минути и беше посветена на дългия живот Филип и военната му и държавна служба.

 

Четирите деца на двойката - Чарлз, Ан, Андрю и Едуард – вървяха зад ковчега, заедно с принцовете Уилям и Хари. Фактът, който привлече вниманието, бе, че Уилям и Хари не вървяха един до друг - между тях беше Питър. Кралица Елизабет се придвижи с лимузина, която също беше част от траурната процесия.

 

В деня на погребението ковчегът с тялото на херцога на Единбург беше транспортирано в специално модифициран автомобил Land Rover Defender (принц Филип е участвал в дизайна на каросерията на колата).

Още от "Светът"

Радев скри, че е подкрепил декларация, която заклеймява саботажите на Русия в Чехия и България

"НАТО остава отворен за периодичен, фокусиран и смислен диалог, както и за конструктивни отношения с Русия, когато действията на Русия направят това възможно", пише още в декларацията

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени