Великобритания ще достави на Украйна реактивни системи за залпов огън М270, с обхват 80 км

Решението е било взето в тясна координация със САЩ

Реактивни системи за залпов огън М270 MLRS
Реактивни системи за залпов огън М270 MLRS Източник: Topwar

Великобритания ще достави на Украйна реактивни системи за залпов огън М270, с обхват 80 км, за да помогне на силите на Киев срещу руската офанзива, обяви британското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес.

 

Системите М270 ще подобрят значително възможностите на украинските сили, се подчертава в изявлението на министерството. Решението е било взето в тясна координация със САЩ, след като Вашингтон обяви миналата седмица, че ще достави на Украйна реактивни системи за залпов огън с обхват 80 км, монтирани на леки бронирани машини.

 

Киев иска реактивни системи за залпов огън, позволяващи нанасяне на удари в дълбочина по руските позиции, докато неговите оръжия остават по-далеч от фронтовата линия, припомня АФП. Президентът на САЩ Джо Байдън обаче отказа да достави на украинската страна системи, които могат да достигнат до територията на Русия.

 

"Ако международната общност продължава подкрепата си, Украйна може да спечели", заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс и допълни: "Руската стратегия се променя и нашата подкрепа също трябва да се промени".

 

Според него новите оръжия ще помогнат на украинските сили да се защитят по-добре от "бруталното използване на артилерия с голям обхват, която силите на Путин използваха безразборно, за да разрушават градове".

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени