Великобритания замрази руски активи за над 20 млрд. долара

Руските активи в момента са само замразени, но има дискусии относно възможностите за тяхното изземване

Санкции срещу Русия
Санкции срещу Русия Източник: Zonanews

Британското правителство обяви днес, че е замразило активи на стойност над 18 милиарда лири (20,5 милиарда долара), държани от руски олигарси, други физически лица и компании, санкционирани заради нахлуването на Москва в Украйна. По този начин Русия изпревари Либия и Иран и стана най-санкционираната държава от Великобритания, съобщи в годишния си доклад Службата за прилагане на финансовите санкции (OFSI), част от министерството на финансите.

 

Кои са потърпевшите?

Замразените руски активи са с 6 милиарда лири повече спрямо сумата, отчетена във всички други британски режими на санкции. Руският милиардер Роман Абрамович и бизнесменът Михаил Фридман са сред санкционираните тази година, заедно с военнопрестъпника Владимир Путин, семейството му и други представители на кремълския режим. Замразените активи са комбинация от дялови участия в компании и парични средства, съхранявани в банкови сметки. Това не включва физически активи като недвижими имоти, яхти или активи, държани в подчинените на британската корона острови в Ламанша - Гърнси и Джърси.

 

Правителството санкционира 95 на сто от руския износ за Великобритания

Целият внос на руски петрол и газ ще спрат до края на годината. "Наложихме най-строгите санкции на Русия досега с цел да спрем тяхната военна машина", заяви Андрю Грифит, младши министър в министерството на финансите. "Нашето послание е ясно: няма да позволим на Путин да успее в тази брутална война", допълва той в изявление. Досега Великобритания е санкционирала повече от 1200 лица, включително високопоставени бизнесмени и видни политици и над 120 предприятия в Русия.

 

Болезнените санкции

Западните санкции означават изчерпване на складираните части за автомобилната индустрия - автомобили като най-новия модел "Лада" се произвеждат без въздушни възглавници и антиблокиращи спирачни системи. Това са основни компоненти за осигуряване на пътна безопасност и защита живота на водачите, пътниците и пешеходците. Руските авиокомпании разглобяват самолети за резервни части и използват полупроводници от кухненски уреди в танкове от съветската епоха, казаха официални британски представители, добавяйки, че недостигът на боеприпаси е изиграл роля в последните успехи на Украйна на бойното поле. В по-дългосрочен план Русия страда от изтичане на мозъци и липса на достъп до ключови технологии, като 75 на сто от компаниите намаляват дейността си и 25 на сто напускат страната изцяло, посочиха източниците.

 

Възможно изземване на активите

Руските активи в момента са само замразени, но има дискусии относно възможностите за тяхното изземване. Правителствени служители в западни държави казват, че има нужда от широкомащабна финансова помощ за възстановяване на Украйна, като твърдят, че е морален аргумент отговорните за инвазията да допринесат за това. "Мисля, че това, което бихме искали да направим, е да разгледаме какви са всички опции, какво е възможно и след това да вземем решение със съюзниците по този въпрос", каза неназован правителствен представител.

 

Откакто Великобритания започна да налага забрани за пътуване, замразяване на активи и други санкции на 24 февруари - деня, в който руските сили нахлуха в Украйна - правителството е получило 236 доклада за нарушения на санкциите. Руският милиардер Пётр Авен оспорва обвиненията, че е избягвал санкции срещу него в съд в Лондон. Той е обвинен, че е използвал пари от британски сметки, за да финансира начина си на живот. Случаят е първият, който тества подхода на Великобритания за налагане на санкции срещу руски граждани след инвазията.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени