Великобритания затяга мерките срещу Ковид при пътуване

Здравният министър посочи, че стратегията на правителството е да се спечели време за пълното му разгадаване и да се вземат предохранителни мерки

COVID-19 във Великобритания
COVID-19 във Великобритания Източник: Twitter
Британското правителство оповести допълнително затягане на мерките за пътувания. От вторник сутринта всички пътуващи за Обединеното кралство ще трябва да си правят тест преди отпътуване в рамките на усилията да се ограничи разпространението на Covid-19 и неговите варианти. 
 
Министърът на здравеопазването Саджид Джавид обяви, че всеки над 12 години ще си прави PCR или латерален тест в рамките на 48 часа преди тръгване. В момента от напълно ваксинираните хората се изисква само да се самоизолират, докато не дадат отрицателна проба до два дни от пристигането им.
 
Освен това Нигерия ще бъде добавена към страните от "червения списък" от понеделник, пристигащите от които трябва да се карантинират по хотели за 10 дни. Африканската държава вече е вторият най-голям източник на зараза с щама Омикрон след Южноафриканската република. 
 
Здравният министър посочи, че стратегията на правителството, откакто бе открит новият вариант, е да се спечели време за пълното му разгадаване и да се вземат предохранителни мерки. "Винаги сме казвали, че ще действаме бързо, ако новите данни го изискват", подчерта Джавид. 
 
На Острова бяха регистрирани 26 нови случаи с Омикрон в събота - 25 в Англия и 1 в Шотландия. С тях общо случаите достигнаха 160. Ръководителят на "Бритиш Еъруейс" Шон Дойл коментира, че мярката на властите "изобщо не е в крачка с останалата част на света". И допълни: "Нашите клиенти сега ще бъдат изправени пред несигурност и хаос и за пореден път това е съкрушителен удар за всеки, който работи в авиацията и туризма".

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени